YSK İstanbullu Seçmenin Dikkat Etmesi Gereken Noktaları Paylaştı

YSK, yarın gerçekleşecek olan seçim öncesi İstanbullu seçmenlere bazı hatırlatmalarda bulundu

22.06.2019-11:28 - (Son Güncelleme: 22.06.2019-11:11)

Yarın düzenlenecek olan seçimde seçmene yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ait oy pusulası verilecek. Pusulaya "TERCİH" veya "EVET" mührü haricinde işaret konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ya da yeni pusula talepe den seçmene yenisi verilmeyecek.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin tekrarlanmasına ilişkin kararının ardından İstanbul'daki 31 bin 342 sandıkta, 10 milyon 560 bin 963 seçmen yarın tekrardan oy verecek.

Seçim esnasında oyların geçersiz sayılmaması, seçmenlerin demokratik haklarını kullanabilmesi için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.

İstanbul seçmeninin dikkat etmesi gereken 10 önemli nokta şu şekilde:

1- SANDIĞA GİTMEDEN ÖNCE NEREDE OY KULLANACAĞINIZI ÖĞRENİN  

Seçmenler, ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı bulunmayanlar, YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasına ulaşabilecek.

2- OY VERME SAATİNE DİKKAT  

İstanbul'daki seçmenler 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanabilecek.

3- OY VERME SAATİ BİTSE BİLE SIRADA BEKLEYİN  

Oy verme saati bitse bile sandık başında oylarını vermek amacıyla bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oy kullanabilecek.

4- ÜZERİNDE TC KİMLİK NUMARASI OLAN KİMLİKLERİNİZİ UNUTMAYIN  

Seçmenlerin oy verme günü, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi daireler tarafından verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında getirmesi gerek.

5- SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI OLMASA BİLE OY KULLANIN  

Seçmenin nerede oy kullanacağını belirten seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu değil. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nin internet sitesi üzerinden de öğrenip oyunu kullanabilecek.

6 - CEP TELEFONLARIYLA KABİNE GİRMEYİN  

Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici ya da haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra sandık kuruluna iade edilecek.

7 - OY PUSULASINI KONTROL EDİN  

Seçimde, seçmenin önüne yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait oy pusulası verilecek. Oy pusulasında yırtık, işaret ya da yazı olmamasına dikkat edilecek. "TERCİH" ya da "EVET" mührü haricinde, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması ya da işaret konulması durumunda oy geçersiz sayılacak. Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi durumda kullanılan oy geçersiz olacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula talep eden seçmene yenisi verilmeyecek.

9 - OY VERME KABİNİNDE FAZLA KALMAYIN  

Seçmen, dışarı çıkmadıkça kapalı oy verme yerine kimse giremeyecek. Fakat oy pusulasını hazırlamak için, kapalı oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak. Bu uyarıya karşın kapalı oy verme yerinden çıkmayan seçmen oradan çıkarılacak.

10 - OY KULLANDIKTAN SONRA İMZA ATMAYI UNUTMAYIN  

Seçmenin, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısını imzalaması gerekiyor.

- ''OY PUSULASININ FOTOĞRAFINI PAYLAŞMAK YASAYA AYKIRI''  

Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay bazı vatandaşların sandık başında kullandığı oyu göstermek ve daha fazla etkileşim almak amacıyla pusulanın fotoğrafını sosyal medyada paylaştığını belirterek, bu durumun kanunlara aykırı olduğunu belirtti..

Unay, sandık başında oy pusulasının fotoğrafını çekmenin kanunla yasaklandığını söyleyerek, "Kanunlara ve kurallara uyalım. Kullandığı oyu sosyal medyada paylaşan kişiye 250 lira idari para cezası kesilir. Yasanın 130'uncu maddesine göre de bu kişiler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabilir. Kanun, seçmenin oy verme kabinine cep telefonu ya da herhangi bir görüntü kaydediciyle girmesini yasaklıyor." bilgisini aktardı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal