YSK Başkanlığından Ayrılan Sadi Güven'den Önemli Açıklamalar

YSK Başkanı Sadi Güven, "Görevde bulunduğum 7 yıllık sürede 8 seçim yapıldı. Seçimlerin hep sağlıklı, güvenilir şekilde yapılması için gayret sarf ettik." diye konuştu.

21.01.2020-12:10 - (Son Güncelleme: 21.01.2020-13:50)

YSK Başkanı Sadi Güven, "Görevde bulunduğum 7 yıllık sürede 8 seçim yapıldı. Seçimlerin hep sağlıklı, güvenilir şekilde yapılması için gayret sarf ettik." diye konuştu.

Görev süresinin tamamlanmasıyla YSK Başkanlığı görevini sonlandırmayı planlayan Sadi Güven, 7 yıllık görev süresini masaya yatırrdı, soruları cevapladı.

YSK Başkanlığına 24 Ocak 2013'te 6 yıllık süre için getirildiğini anımsatan Güven, ardından süresinin bir yıl uzatıldığını, 24 Ocak 2020'de 7 yıllık süresini tamamlayacağını bildirdi.

YSK'nin 15. Başkanı olduğunu vurgulayan Güven, görevde bulunduğu sürede 2 Cumhurbaşkanlığı, 3 milletvekilliği, 2 mahalli idareler seçimi, bir de halk oylaması olmak üzere 8 seçim düzenlendiğini kaydetti.

Sadi Güven şöyle devam etti:

"YSK BİYOMETRİK KİMLİK UYGULAMASINA HAZIR"

"Türkiye'de seçim ne kadar tartışılırsa tartışılsın seçim güvenliği açısından dünyanın en iyilerinden birisiyiz. Bizim gibi siyasi partiler eliyle seçim yapıp da bunu tarayarak birleştiren, itirazları siyasi partilerin üyelerinin olduğu yerlerde değerlendiren başka bir ülke yok. Biyometrik kimlik uygulamasına bizim de geçmemiz gerekir. YSK buna hazır. Oy kullanmaya gelen kişinin biyometrik kimliğini gösterdiğinde, bilgisayarla kimin oy kullanmaya geldiğini müşahitlerin, sandık kurulu üyelerinin, vatandaşların kontrol imkanı olacaktır. Biyometrik kimlik uygulamasının bir an önce tamamlanması gerekir. Yurt dışında bu rahat bir şekilde kullanılıyor."

"TENKİTLERE HİÇBİR ZAMAN ALINMADIM"

Diğer ülkelerden her konuda iyiyiz. Tartışmalar, tenkitler, hakaret düzeyine ulaşmadığı sürece bizim için bedava akıldır. Sistemin gelişmesi açısından siyasi partilerin, bilim adamlarının tenkitlerini dikkate alıyoruz. Herkesten öğreneceğimiz çok şey oluyor. Bugün bu hale geldiysek olumlu tenkitlerin de faydası var. Tenkitlere hiçbir zaman alınmadım, alınmıyorum, faydalı bile görüyorum."

"OY ZARFLARI KALDIRILSIN"

Seçimlere yönelik yenilik tavsiyelerinde bulunan Güven, oy zarflarının kaldırılması gibi bir öneri yaptı.
Türkiye'de iptaller hususunda en büyük sorunlardan birisinin kapalı oy zarflarından kaynaklandığının vurgusunu yapan Güven, şunları söyledi: "Dünyanın birçok yerinde zarf uygulaması kaldırıldı. Yasal mevzuat değişikliğiyle, sandıkların dışarıdan içerisi görünmeyecek şekle getirilmesi suretiyle zarfın kaldırılması gerekir. Böylece, zarflar nedeniyle oyların iptali ortadan kalkar. Dünyanın hiçbir yerinde artık bu yok. Bunun düzeltilmesi gerekir."

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal