Yozgat Basilica Therma Buluşma Günleri Düzenlendi! Kral Kızı Hamamı Dünyaya Tanıtılıyor

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesindeki, 'Kral Kızı Hamamı' olarak bilinen, 2 bin yıllık geçmişi olan Roma hamamı Basilica Therma'nın tanıtılma çalışmaları için Yozgat Valiliği ve ORAN Kalkınma Ajansı tarafından '1. Ulusal Yozgat Basilica Therma Buluşma Günleri' düzenlendi.

17.11.2018-13:32 - (Son Güncelleme: 17.11.2018-17:33)

Yozgat Valiliği ve ORAN Kalkınma Ajansı tarafından gerçekleştirilen programda, akademisyenler, turizm firma temsilcileri ve turizm yatırımcıları, 2 bin yıllık tarihi hamamı inceleyerek bilgi aldı.

Halk arasında Kral Kızı olarak bilinen tarihi Roma Hamamı Basilica Therma hakkında açıklamalarda bulunan Vali Kadir Çakır, 'Burada hem sıcak su hem tarih var. Kralların kullandığı bir bölüm. Bizim bu coğrafyamız dünyanın en büyük medeniyetlerinin yaşam sürdüğü bir coğrafya. Kültür, turizm ve sağlık açısından burası değerli bir yer. Artık buranın değerinin farkına herkes vardı. Onun için bu mirası el birliği, gönül birliğiyle korumamız, sahip çıkmamız lazım.' dedi.

Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel de Roma medeniyetinin geçtiği her bölgede hamamların yapıldığını ifade etti.

KRAL KIZI HAMAMI’NIN 2 BİN YILDIR AKAN ŞİFALI SUYU 

Tarihte Romalıların yaptığı ve şimdiye kadar içinde doğal sıcak suya sahip iki yapının olduğunu belirten Açıkel, 'Birisi İngiltere'de, birisi Sarıkaya'da. Orası senede 1,5 milyon turist çeken bir müze haline çevrilmiş, buradaki hamamın dörtte biri kadar bile değil. Buradaki suyumuz daha şifalı. Buradaki hamamın sütunlarında Roma'nın gücünü ifade eden boğa başı figürü bulunuyor. Yanında da dili dışına çıkmış yılan figürü var. O da sağlığı simgeliyor. Bu yerin aynı zamanda bir sağlık merkezi olduğunu düşünüyoruz. Hem sağlık hem kültür turizmi ile birlikte inanç turizmi bakımından da önemli olduğunu düşünüyoruz. Buranın tanıtımı için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Yalnızca birkaç sütunu görülen ve kazı sonrası havuzu 2 bin yıldır akan şifalı suyla dolan havuzu ile muhteşem bir görüntüye sahip olan Roma Hamamı’nın dünyada bir üçüncü eşi yok. Sarıkaya Belediyesi ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nün yaptığı kazılarla ortaya çıkarılan hamamın etrafında bulunan binalar kamulaştırma ile yıkılarak açıldı. Havuzun yer aldığı bölüm 1. derecede SİT alanı olarak tanımlanırken, çevresinde bulunan alanda altında yer aldığı ileri sürülen antik tiyatro bölgesinin 3.derece Sİt alanı olarak tanımlandı.' açıklamasında bulundu.

ÖNEMLİ KATILIM OLDU

Turist Rehberleri Vakfı-TUREV Başkanı Çimen Filiz Paşa organizasyonu ile Sorgun’a gelen katılımcılar ilk gün Yozgat Valisi Kadir Çakır, vali yardımcıları Şükrü Çakır, Salih Altun, Sorgun Belediye Başkanı Murat Gürbüz, Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel, ORAN Yozgat Koordinatörü Timur Yıldız ve diğer yetkililer tarafından karşılandılar.

KRAL KIZI HAMAMI EFSANESİ

Basilica Therma'nın hamam yapısı Yozgat İli, Sarıkaya İlçesi, Kaplıca Mahallesi’nde bulunmakta olup Roma Dönemi’nde (M.S 2.yy’da) bölgede yer alan ve Aquae Sarvenae olarak adlandırılan termal kaynağın üzerine yapıldı. Roma mimarisinin Anadolu topraklarında korunmuş olan en ünik termal hamam yapısıdır.

Hıristiyanlığın bölgede yayılmasının ardından Roma Hamamının kuzey kısmına bir kilise ilave edilerek ismi bu binaya atfen Basilica Therma olarak değiştirildi. M.S. 451 yılına kadar Basilica Therma bir piskoposluk merkezi oldu. Kral kızı hamamı diye bilinen Sarıkaya Hamamı'nın efsanesi halk arasında şu şekilde anlatılıyor: Dönemin Roma kralının kızı, çaresiz bir hastalığa yakalanır. Kral ne yaparsa yapsın kızını iyileştiremez. Kız dillere destan güzelliğini zaman geçtikçe kaybeder ve yürüyemez duruma gelir. Kız romatizma hastalığına tutulmuştu. Aynı zamanda cildinde yaralar oluşur ve tedavisi imkansız hale gelir. Kral, bunun üzerine kızının iyileşeceğinden umudunu kaybeder. O günler de Sarıkaya sıcak sularının küçük gölcükler oluşturduğu, sazlık ve bataklıkların bulunduğu termal bir su kaynağıdır. Kral son çare olarak kızını bu termal su kaynağına gönderir. Artık ömrünün sayılı günlerini yaşayan kız avunmak için bu çamurlu gölet kenarında dolaşır. Arada bir arkadaşlarıyla bulanık sulara ve çamurlarına girer. Bir süre sonra kızın güzelliği eskisi gibi yerine gelmeye başlar. Genç kız yavaş yavaş adım atmaya ve ardından yürümeye başlar. Sonunda tamamen iyileşen güzel kızın sıcak sudan iyi olduğu anlaşılır. Bunun üzerine kral, buraya mermerden bir havuz inşa ettirir, etrafını kesme büyük taşlarla örer. Önceleri kimselerin olmadığı bu havuz etrafında  bir şehir oluşur. Kralın kızının adı bu yeni şehre verilir. Yetmiş bin nüfuslu bu şehrin adı 'Öper' veya 'Hoperi' dir.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal