Yetim Aylığı Ne Zamana Kadar Verilir?

Erkek bir hak sahibine verilen yetim aylığı, eğer yükseköğrenim eğitimi almakta ise 25 yaşını doldurduğu tarihe kadar yatırılır. Fakat yetim aylığı, hak sahibi memur olduğu zaman, yükseköğrenim devam etse bile ödemesi kesilir.

22.02.2018-10:12 - (Son Güncelleme: 22.02.2018-17:51) Yetim Aylığı Ne Zamana Kadar Verilir?

Erkek bir hak sahibine verilen yetim aylığı, eğer yükseköğrenim eğitimi almakta ise 25 yaşını doldurduğu tarihe kadar yatırılır. Fakat yetim aylığı, hak sahibi memur olduğu zaman, yükseköğrenim devam etse bile ödemesi kesilir. 2008 senesi Ekim ayından önce memur olanların hak sahipleri ile ilgili 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümleri göz önüne alınmaktadır. Geçerlilik uygulaması 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Geçici Madde hükümleri ile olmaktadır.

5434 sayılı Kanun hükümlerine göre yetim aylığı ödenmesi durumları Madde 74 hükmünde hazırlanmış, bu hükümle bağlantılı olarak da Madde 99 hükmü yer almaktadır. Madde 74 hükmü göz önüne alınarak erkek yetim çocukların aylık ödenmesi şartları olarak;

Memurun vefatında yetim erkek çocuklara 18 yaşını tamamladıkları tarihe kadar herhangi bir şart öne sürülmeksizin yetim aylığı verilmektedir.

Ortaöğrenim gören yetim erkek çocuklara bu öğrenimleri süresinde 20 yaşını tamamlayacakları tarihe kadar yetim aylığı ödenmektedir.

Ancak yetim erkek çocuklar yükseköğrenim görmekte ise 25 yaşını tamamlayacakları tarihe kadar yetim aylığından faydalanmaktadır. 25 yaşından önce tamamlarsa bitirme tarihinde kesilir.

Madde 99 hükmüne bağlı olarak Sosyal Güvenlik Kurumundan aylık alanlardan memurluğa başlamaları durumunda aylıklarının kesilmesi gerektiği ifade edilmiştir, bu maddede;

"Emekli, adi malullük, vazife malullüğü, dul veya yetim aylığı, son hizmet zammı verilenlerden; hiçbir şart aranmaksızın emeklilik hakkı tanınan vazifelere tayin edilenlerin, aylıklarının hepsi, bu vazifelere tayinleri tarihini takibeden ay başından itibaren kesilir." şeklinde hüküm yer alır.

Son Dakika Yaşam Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal