Yerli Safranın Kilosu 30 Bin Liradan Satılıyor

Türkiye, Afganistan ve İran'da yetişen safran bitkisi, gramla satılıyor. Kilosu 30 bin lira olan safranı almak isteyenler fiyatını duyunca şaşırıyor.

19.03.2019-12:18 - (Son Güncelleme: 19.03.2019-12:10) Yerli Safranın Kilosu 30 Bin Liradan Satılıyor

Üretiminin zorluğu ve nadir olmasından sebeple dünyanın en pahalı bitkileri içinde olan safranın kilosu 30 ila 70 bin TL arasında satılıyor. Dünyanın en kaliteli safranı Türkiye'de üretilirken yerli saf safranın kilosu 30 bin TL'den, yerli pilavlık safranın kilosu 150 TL'den. İthal safranın kilosu ise 70 bin TL'den alıcı buluyor. Fiyatı altınla yarışan bu değerli ürün altın gibi gram ile satılıyor.

GRAMI 30 LİRA

Yerli safranın gramının 30 lira olduğunu söyleyen Sivaslı Aktar Orhun Özfidancı, "Safran genellikle Türkiye'de, Afganistan ve İran'da yetişen bir bitkidir. Kokusu güzel olan ve pilav yemeklerine katılan bir bitkidir. Kozmetik ürünlerinde rahatlıkla kullanılabilecek bir üründür. Sakinleştirici özelliği mevcuttur. Hem de kanser tedavilerinde kullanılır. Yerli safran dünyanın en kaliteli safranı olmasına karşın kilosu 30 bin TL. Tabi safranı kullanan kişiler ne için kullandığını bilen kişiler. Gelip de safran ne kadar dediği vakit 30 bin liralık ürünü gösterdiğimiz de şaşırıyorlar. Fakat pilav için yemeklerde kullanılan safranımız da var, kilosu 150 lira" dedi.

FİYATINI ÖĞRENEN ŞAŞKINLIK YAŞIYOR

Fiyatını bilmeden satın almaya kalkanların fiyatını duyurnca büyük şaşkınlık yaşadıklarını söyleyen Özfidancı, "Ayıklanmamış olması ve yetiştiği toprağın veriminden sebeple fiyatı yüksek. Zayıflamaya yararı var, tok tutucu özelliği var, metabolizmayı toparlar, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser hücrelerinin yayılmasını engeller. Alıcısı ise bilen kişiler. Bilenin haricinde birisi sorduğu zamanda şaşırıyorlar. Kulaktan dolma bilgi ile geliyorlar, safranı gösterdiğimizde ve fiyatının 30 bin lira olduğunu söylediğimizde şaşırıyorlar. Biz hem alırken hem de satarken zorlanıyoruz. Aldığımız zamanda ya 100 gram veya 250 gram alıyoruz. Fakat satarken de 1 gram halinde satmak mecburiyetindeyiz. Çünkü hem pahalı bir ürün hem de değerli bir ürün. Altınla başa baş gidecek bir ürün zamanla. Kullanımı ise çay usulü demlenir ve içilir" dedi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal