Yerli İHA'lara 'Bor Madeni' Dopingi

Daha önce sodyum bor hidrürlü yakıt piliyle elektrikli otomobilin menzilini 50 kilometreye kadar uzatan Türk mühendisler, aynı işlemi yerli ve milli İHA'larda uygulayacak.

18.04.2019-11:04 - (Son Güncelleme: 18.04.2019-10:45) Yerli İHA'lara 'Bor Madeni' Dopingi

Dizel araçların yerini elektrikli otomobillerin almaya başladı. Hem düşük maliyet hem de çevre güvenliği için tercih edilen elektrikli araçlara uygulanan sodyum bor hidrürlü yakıt pili, yerli ve milli İHA'larda kullanılacak. Böylelikle, İHA'ların uçuş süresi uzatılarak daha düşük maliyetle daha fazla verim alınacak.

Buna yönelik çok sayıda çalışmalara imza atan TÜBİTAK ve Boren, sodyum borhidrürlü yakıt piliyle elektrikli otomobilin menzilini 300 kilometreden 450 kilometreye çıkardı. Aynı çalışmanın Türkiye'nin semalarında gurur kaynağı olan yerli ve milli İHA'lar için de yapılması planlanıyor.

İHA'LAR DAHA UZUN SÜRE UÇACAK

İHA'ların havada kalma süreleri bor madeni ile uzatılacak. Bu noktadaki çalışmalarda önemli mesafeler katedildi. Yapımı tamamlanan ilk numune üretimler yüzleri güldürdü. Ayrıca bir yerli firma, bor hidrürlü ürün üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Eğer firma, başarabilirse yerli otomobile entegre edecek.

İHRACATTA ÇAĞ AÇABİLİR

Bir başka çalışma ise savunma sanayinde bor karbür yapımı. Bu üretim, sadece Türkiye'deki milli savunma sanayisi için değil yurt dışına ihraçta yeni bir çağ başlatabilir.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal