Yeni İmar Planına Yönelik Kanun Teklifi Yapıldı! Kat Serbestliği Kalkıyor

Ak Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, yeni kanun teklifi hakkında bilgi vererek, artık kat serbestliğinin olmayacağını duyurdu.

13.01.2020-12:41 - (Son Güncelleme: 13.01.2020-13:23)

Ak Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, yeni kanun teklifi hakkında bilgi vererek, artık kat serbestliğinin olmayacağını duyurdu.
Mehmet Muş AK Parti'nin kaçak inşaatlar için TBMM'ye sunduğu yeni kanun teklifi ile ilgili basın mensuplarına şu açıklamaları yaptı:

KAT SERBESTLİĞİ KALKACAK
"İmar planlarında yükseklikte herhangi bir sıkıntı bulunmayan bir uygulama söz konusu artık binalar istediği kadar yukarı gidemeyecekler. Bundan sonra yükseklik kısıtlanacaktır.
Mevcut olan yapılarla ilgili de 1 Temmuz 2020 tarihine kadar belediyelerin bunları düzeltmesini talep ediyoruz. Belediyeler bunu yapmazsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunu resen yapacak."

BİNAYA EK YAPILDIYSA TAPUYA ŞERH KONACAK
"Kaçak olarak bilinen ya da ruhsatın dışında eklemeler yapılan imalatlarla ilgili tapuya bildirim zorunluluğu getiriyoruz. Yani bir vatandaş bir daire almaya gittiğinde orada eğer binada böyle bir aykırılık söz konusuysa bunu tapuda görecektir. Ne zaman kaldırılacak bu? Bu, imalatçı tarafından ruhsata uygun hale getirilene ve belediye tarafından onaylanana kadar tapuda bu kalacaktır. Düzeltildiği takdirde bu şerh kaldırılacaktır. Vatandaş bu düzeltmeyi yapmazsa, ilgili belediye o da yapmazsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kısımları yıkacaktır. Ortaya çıkacak tüm masraflar yüzde yüz artırılarak idareden tahsil edilecektir. Eğer idare ödemezse merkezi yönetimden gönderilen ödenekten kesilecektir. Arsanın değerine göre ceza miktarı değişecektir."

BELEDİYE PARSEL BAZLI İMAR DEĞİŞİKLİĞİ YAPAMAYACAK

"Parsel bazlı plan imar değişiklikleri konusunda ise; bunlara son veriyoruz. Bundan sonra hiçbir belediye parsel bazlı imar değişikliği yapamayacak. Ancak talep olursa adadakilerin hepsinin rıza göstermesi suretiyle ada bazlı değişiklikler olabilir. Buradaki ortaya çıkacak değer artışı kamuya gidecek. Bu değer artışının yüzde 25'ini ilçe, yüzde 25'ini büyükşehir belediyesi, yüzde 25'i bakanlığın, yüzde 25'i de maliyenin hesabına yatırılacaktır.

Fonksiyon değişikliğiyle ilgili bir kısıtlama getirmiyoruz. Sizin bir binanız var, okul olarak kullanıyorsunuz, hastaneye dönüştürmek istiyorsunuz. Bunun başvurusunda bulunabilirsiniz. Burada da değer artışının tamamı kamuya gelecektir."

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal