Yeni Askerlik Sistemi Yasası'nda Sona Doğru: Yarın TBMM'de Oylanacak

Geçtiğimiz hafta askerlik düzenlemesine ilişkin toplamda 63 madde ile geçici 1. madde kabul edilirken, gözler Meclis'e çevrildi. Bu hafta, yeni askerlik sistemi için kritik bir hafta olacak

24.06.2019-10:57 - (Son Güncelleme: 24.06.2019-10:44)

Yeni askerlik düzenlemesi sonucunda yoklama kaçaklarından bakayalara, tek tip askerlik süresinden bedelliye kadar geniş ve kapsamlı değişiklikler söz konusu olacak.

ASKERLİK SÜRESİ DÜŞTÜ MÜ?  

Yeni askerlik sistemi teklifinin kabul edilen ilk 30 maddesine göre, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yapılacak. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak.

YENİ SİSTEM NE ZAMAN YASALAŞACAK?  

Yeni askerlik sistemi henüz yasalaşmadı. Geçtiğimiz Perşembe TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, konuşmaların ardından birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerine oturmaması üzerine Bilgiç, birleşimi 25 Haziran Salı günü toplanmak üzere kapattı.

Kanun teklifinin 64. ve 65. maddeleri ile teklifin tümü Salı günü oylanacağı tahmin ediliyor.

YENİ ASKERLİK KANUNU OYLANACAK  

TBMM'de bu hafta, geçtğimiz geçen hafta görüşmeleri tamamlanan, 'Askeralma Kanunu'nun oylaması düzenlenecek, yasa aynı gün Cumhurbaşkanlığı'na havale edilecek. Yargı Paketi'ne ilişkin yasa teklifinin de bu hafta Meclis'e sunulması bekleniyor.

Salı günü TBMM Genel Kurulu'nda; geçtiğimiz hafta görüşmeleri tamamlanan ve 1927 senesinden beri ilk defa köklü değişiklik yapılan Askeralma Kanunu'nun tümü üzerindeki oylamalar düzenlenecek. Söz konusu kanunun, AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Partili milletvekillerinin oyları ile geçmesi bekleniyor. Askeralma Kanunu'nun, daha sonra Cumhurbaşkanlığı'na gönderilerek onaylanması ve Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanması bekleniyor.

ERKEN TERHİSLER NE ZAMAN OLACAK?  

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlenen yasa teklifi doğrultusunda öne çıkan en önemli başlıklardan bir diğeri ise erken terhisler. Şu anda TSK dahilinde vatani görevini yapmakta olan binlerce genç, 'Erken terhis ne zaman başlayacak?' sorusunun cevabını merak ediyor. İlgili yasa teklifini kabul edilmesinin ardından Başkan Erdoğan'ın onayı ile yürürlüğe girmesi gerekiyor.

Kanunun Resmi Gazete'de de yayımlanmasıyla beraber erken terhislerin başlaması bekleniyor. Tarihe ilişkin net bir bilgi paylaşılmazken, 6 ayını tamamlamamış olan erlerin erken terhislerin Temmuz ayı içerisinde başlayacağı tahmin ediliyor.

BAŞKAN ERDOĞAN BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ İÇİN NE DEMİŞTİ?  

Cumgurbaşkanı Erdoğan'ın bedelli askerlik ücretine ilişkin şu şekilde konuşmuştu:

''Gerek Milli Savunma Bakanımızın, gerek diğer arkadaşların bilgilendirmeleriyle bu süreç hızlı bir şekilde geçiştirilecek. Rakamlar üzerinde konuşanlar oluyor '30 bin lira fazla oldu'. El insaf. Bu gelen rakam ile bir defa bütün o ödenen aylıklar, maaşlar buradan ödeniyor. Böyle bir şey yoktu bugüne kadar. Askere ödenecek olan bütün harçlıklar, bugüne kadar yapılmayan şeylerdi. Şimdi bunlar yapılacak. Bunlar, iş ve istihdam noktasında sıkıntı olanlar için aileye harçlık olarak gelmiş olacak. Bunun çok isabetli, hayırlı bir adım olduğuna inanıyorum. Dersimize iyi çalıştık. Hayırlı olsun.''

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal