Van Gölü Havzası'nda Tatlı Su Istakozu Ortaya Çıktı

Van Gölü Havzası'nı tehdit eden ve istilacı bir tür olarak bilinen zebra midyelerinden sonra bölgede şimdi de tatlı su ıstakozu ortaya çıktı.

21.12.2019-11:51 - (Son Güncelleme: 21.12.2019-11:50) Van Gölü Havzası'nda Tatlı Su Istakozu Ortaya Çıktı

Van Gölü Havzası'ndaki tatlı su kaynakları, son yıllarda yeni tehlikelerle karşı karşıya. Son bir kaç yıldır görülmeye başlanan ve bölgede doğal olarak yaşamayan zebra midyelerin tehdidi altındaki Van Gölü Havzası'ndaki Zernek Baraj Gölü'nde, tatlı su ıstakozu görülmeye başlandı.

Bu türler, bilim insanlarına göre büyük bir tehlikenin işareti anlamına geliyor.

"Farklı Türler Ortaya Çıkmaya Başladı"

Van, Ağrı, Bitlis ile Iğdır'daki tatlı su kanyaklarında çalışmalar yürüten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Önce zebra midye ortaya çıktı şimdi de tatlı su ıstakozu dediğimiz canlı türünün olduğunu görüyoruz. Bunların hiçbiri doğal yolla gelmedi. Yani birileri bunları getirip, buradaki su kaynaklarına attılar. Bu hem ekolojik açıdan hem de diğer açıdan çok tehlikeli bir durum.

Çünkü Van Gölü Havzası bugün bütün kirlenmelerine karşı ülkemizin hatta dünyanın en temiz su kaynaklarını barındırıyor. Buraya dışarıdan getirilecek olan türler, buradaki doğal olarak yaşayan türleri tehdit etmektedir.

Yine bu türlerle birlikte havzamıza gelecek olan yeni hastalıklar buradaki türlerin yaşamını tehlikeye sokacaktır. Zernek Baraj Gölü'nde, 2 yıldır yaptığımız çalışmalarda yeni bir türün yani tatlı su ıstakozunun kerevitinin ortaya çıktığını görüyoruz."

İnci Kefalini Tehlikeye Sokacak

Ülkemizde bulunan bütün akarsuların önemli olduğunu, fakat Van Gölü'ne dökülen akarsuların ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Dr. Akkuş, "Van Gölü'ne dökülen akarsular, inci kefali üreme habitatları.

Buradaki ıstakozların akarsuyun aşağı taraflarına yani Van Gölü'ne dökülen kısımlarına ulaşması, üreme döneminde yumurta bırakan inci kefalleri için çok ciddi bir tehlike oluşturacak. Ve 15 bin insanın geçimini sağladığı inci kefali stokunu tehlikeye atacak" şeklinde konuştu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal