Vali Nasıl Atanır

Vali nasıl atanır, vali ne iş yapar, valiyi kim atar, vali ne yapar gibi soruların cevabı işte burada.

01.05.2018-16:33 - (Son Güncelleme: 01.05.2018-16:36) Vali Nasıl Atanır

VALİ NE YAPAR?

Vali, kanun, tüzük, yönetmelik ve Hükümet kararlarının neşir ve ilanını ve uygulanmasını sağlamak ve Bakanlıkların talimat ve emirlerini yürütmekle vazifelidir.

VALİ ATAMALARI NASIL YAPILIR?

İl genel idaresinin başı ve merciisi olan valinin vazife ve yetkileri 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu çerçevesinde belirtiliyor. Kanun gereğince, bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre şehirlerde gerektiği kadar teşkilat mevcuttur.

Bu teşkilatın her birisinin başında bulunanlar il idare şube başkanlarıdır. Bunların emri altında çalışanlar ilin 1. seviyede memurlarıdır. Bu teşkilat valinin emri altında yer alıyor.

VALİ ATAMASI NASIL YAPILIR? VALİYİ KİM ATAR?

Valiler İçişleri Bakanlığının önerisi, Bakanlar Kurulunun kararı, Cumhurbaşkanının onayı vermesi ile vazifeyi icra etmeye başlar.

VALİ NE İŞ YAPAR?

Bu işlerin gerçekleştirilmesi için gereken bütün önlemleri almaya yetkilidir. Kanun, tüzük, yönetmelik ve Hükümet kararlarının verdiği yetkiyi kullanmak ve bunların yüklediği vazifeleri yerine getirmek için valiler genel emirler çıkarabilir ve bu emirleri ilan ederler. Şehrin her yönden genel idare ve genel gidişini düzenlemek ve denetlemek ile mükelleftir.  

Vali, vilayette teşkilatı veya görevli memuru bulunmayan işlerin yürütülmesini, bu işlerin görülmesiyle yakın ilgisi bulunan her hangi bir idare şube veya daire başkanından isteyebilir. Bu koşulla verilen işlerin yapılması zorunludur.

Vali, Cumhuriyet Bayramında vilayette yapılacak resmi törenlere başkanlık yapar ve tebrikleri kabul eder. Vali, şehir sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün güvenlik güçleri ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini engellemek, kamu düzen ve emniyetini korumak için gereken önlemleri alır.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal