Uzmanlar Afrika Sıcaklarına Karşı Uyardı: Beyin Kanaması Riskine Dikkat

Artan hava sıcaklığı ile birlikte sağlıksal sorunların yaşanma riski de arttı. Konuyla ilgili konuşan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kenan Kıbıcı, korunması gereken yaş gruplarını, dışarı çıkılması gereken saati ve birçok etmeni değerlendirdi.

29.06.2020-13:42 - (Son Güncelleme: 29.06.2020-13:32) Uzmanlar Afrika Sıcaklarına Karşı Uyardı: Beyin Kanaması Riskine Dikkat

Geçtiğimiz hafta aşırı yağış yerini sıcak havaya bıraktı. Sıcaklıkların bir anda artmasıyla birlikte uzman isimler de uyarılarda bulunmaya başladı. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kenan Kıbıcı, özellikle yaz aylarında yaşanan beyin kanaması durumuna dikkat çekti ve "Hastaların tansiyonlarında dengesizlikler meydana geliyor. Ortamdaki sıcaklık artıyor, nem fazlalaşıyor. Nemin fazla olması da terlemeyi engelliyor, bu nedenle de kan basıncında artışlar meydana geliyor. Biz yaz aylarında beyin kanamalarını daha fazla görüyoruz." dedi.

Güneş çarpması ve beyin kanaması arasındaki farklılıklara değinen Kıbıcı, "Beyin kanaması ani ölümcül bir durumdur. Sıcak çarpmasında ise tedavi kısa sürede ve uygun şekilde yapılırsa kişi ölümcül durumdan kurtarılabiliyor. Beyin kanaması olduğunda damar yırtılıyor ve beyin içerisinde kan birikiyor. Kafa içerisinde bir basınç oluşuyor ve bu basınç artıyor. Kişinin o güne kadar yaşamadığı şiddetli bir baş ağrısı ve sonrasında bulantı, kusma, şuur kaybıyla kendini gösteren bir tablo ortaya çıkıyor. Beyin kanamasını sıcak çarpmasıyla asla karıştırmamak gerekiyor çünkü beyin kanamasında hastanın hemen acil olarak hastaneye götürülmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

SICAK ÇARPMASININ EN ÖNEMLİ BELİRTİSİ HALSİZLİK

Sıcak çarpmasından sonra en önemli belirtinin halsizlik olduğunu belirten Kıbıcı, "Sıcak bitkinliği tablosu genelde halsizlik, bitkinlik, konsantrasyon bozukluğuyla kendisini gösterir. Daha ileri seviyede ise kişi çok yoğun bir biçimde sıcağa maruz kalmışsa yani saat 10.00 ile 16.00 arasında çok uzun süre güneş altında kalmışsa vücut üzerindeki deride bozulma meydana gelir. Bunun sonucunda da deride aşırı sıcaklık artışı nedeniyle kızarıklıklar meydana gelir. Daha da ileri safhaya giderse beyindeki sıcaklık merkezini etkiliyor. Normalde 36-36,5 derece olan vücut sıcaklığımız 40-41 derecelerin üzerine çıkıyor. Bu durum vücudumuzdaki tuz, sodyum gibi birtakım elektrolitlerin kaybına neden oluyor. Bu da beyinde ve böbreklerde ciddi hasarlara neden oluyor. Sıcak çarpması oluştuğunda kişide önce halsizlik, bitkinlik, yorgunluk fakat daha sonrasında şiddetli baş ağrısı olabiliyor. Bu hastalıkta da bulantı ve kusma meydana geliyor ama beyin kanamasındaki gibi şiddetli ve şuuru kaybettirecek türde olmuyor." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal