Uygulama Yarın Başlıyor; Uymayana 885 Lira Ceza!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara kış lastiği takılması, illerin hava ve iklim şartlarına göre senenin belirli dönemi için zorunlu tutuluyor.

30.11.2018-14:03 - (Son Güncelleme: 30.11.2018-15:15)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara kış lastiği takılması, illerin hava ve iklim şartlarına göre senenin belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Bu yetki, Bakanlık tarafından valiliklere de verilebiliyor. Araçların denetimi, Bakanlığın görevlendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından gerçekleşiyor.

Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık tarihinden başlayacak ve 1 Nisan 2019'a kadar sürecek. Kurala uymayan araç sahiplerine verilen 715 liralık ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirtilen yüzde 23,73'lük yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla 885 liraya yükseltilecek.

LASTİK OTELİ KULLANMA ÜCRETLERİ

Söz konusu zorunluluk sebebi ile yapılacak kış lastiği değişimi, binek araçlar için lastik ebatlarına göre 50-60 lira karşılığında gerçekleştiriliyor. Lastik değişimi yapılan yerlerde bulunan 'lastik otelleri'ni tercih eden araç sahiplerinin 1 Nisan 2019 tarihine kadar ödeyecekleri ücret ise 100 lira ile 110 lira arasında değişiyor.

TİCARİ ARAÇLARA ZORUNLU

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunluluğu yok, fakat can ve mal güvenliğiyle güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor. Bu uygulama ile, kış şartlarına göre tedbirini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağdur olması engellenmeye çalışılıyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal