Türkiye'nin Yerli Jeti Görücüye Çıktı

Türkiye'nin Jet Eğitim ve Yakın Destek Uçağı Geliştirme Projesi kapsamında tasarladığı Hürjet uçağının prototipi üretildi. Üretilen prototip ile uçağın fiziksel görünümü de ortaya çıkmış oldu.

14.07.2018-14:04 - (Son Güncelleme: 15.07.2018-22:27)

Türkiye'nin jet eğitimi ve yakın destek uçağı gereksiniminin giderilmesi için yapılan Hürjet, hazırlanan birebir yer prototipiyle ete kemiğe büründü. Hürjet, dünyanın en ğrestijli havacılık fuarlarından olan İngiltere'deki Farnborough Airshow'da ilk defa görücüye çıkacak.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin, Jet Eğitim ve Yakın Destek Uçağı Geliştirme Projesi çerçevesinde tasarladığı Hürjet ilk uçuşunu 2023'te gerçekleştirecek. Hürjet, 13,4 metre uzunluğunda, 11 metre kanat açıklığında, 4 metre dikey kuyruk yüksekliğinde ve hafif saldırı vazifesi de yapacak.

YER PROTOTİPİ ÜRETİLDİ

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ), piyasa araştırmaları ve gereksinim incelemeleri neticesinde herhangi bir gereksinim belirtmeden öz kaynaklarını kullanarak başlattığı Jet Eğitim ve Yakın Destek Uçağı Geliştirme Projesi başarılı biçimde devam ediyor.

Projede kavramsal tasarım bölümü bitirilirken ön tasarım kısmına geçildi. Bu çalışmalar devam ederken Hürjet'in birebir modeli imal edildi. Uçağın "yer prototipinin" görücüye çıkmasıyla ön tasarım da fiziksel şeklini almaya başladı.

Oldukça gelişmiş bir seviyede ortaya çıkan prototip, uçağın tasarımında gelinen aşamayı gözler önüne seriyor. Kokpit içinden kontrol edilebilen hareketli kontrol yüzeylerine sahip prototipte gerçek uçak ekipmanları yer alıyor.

İLK UÇUŞ 2023'DE YAPILACAK

Prototipte, motor, bazı itki ve uçuş sistemleri haricinde olan hemen hemen bütün sistemler fonksiyonları düşürülerek gerçekçi biçimde bulunuyor.

Ön tasarım ardından uçak ile alakalı uğraşlar ayrıntı tasarımla devam edecek. Uçuş testlerinin projenin 48'inci ayında başlaması ve Hürjet'in ilk uçuşunu 2023'te gerçekleştirmesi düşünülüyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal