Türkiye'nin Sırlarını Yurtdışına Sızdıran Hücreye Operasyon

Türkiye'nin enerji ithalatıyla ilgili bilgileri yabancı bir enerji devine sızdıran 6 kişilik hücreye operasyon düzenlendi. Hücrenin başı Emel Öztürk ve diğer beş kişi, siyasi ve askeri casusluk suçundan tutuklandı.

21.10.2020-10:55 - (Son Güncelleme: 21.10.2020-11:00) Türkiye'nin Sırlarını Yurtdışına Sızdıran Hücreye Operasyon

Türkiye'nin Karadeniz ve Akdeniz'de sondaj çalışmaları yürüttüğü, Karadeniz'de 405 milyar metreküp doğalgaz kaynağı bulduğu kritik süreçte, ülke aleyhine enerji casusluğu yapan bir hücre çökertildi.

Emel Öztürk isimli enerji şirketi yöneticisi, Türkiye'nin ithalat yaptığı enerji devi yabancı bir şirkete gizli bilgileri sızdırdı. Uluslararası özel şirkette genel müdür yardımcısı olan Öztürk, siyasi ve askeri casusluk suçundan tutuklandı.

İstanbul cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü tarafından yürütülen soruşturma kapsamındai MİT ve İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün uzun süredir yürüttüğü araştırmalar sonucunda Emel Öztürk ve birlikte çalıştığ 5 hücre üyesine ulaşıldı. 

Türkiye'nin enerji ithalatına ilişkin gizli bilgilerin sızdırılmasına ilişkin ilk ipuçları 6 Nisan 2020'de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan bir ihbar üzerine ortaya çıktı.

Konunun casusluk kapsamına girmesi nedeniyle İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün yanı sıra MİT İstanbul Bölge Başkanlığı da soruşturmanın yürütüldüğü süreçte savcılığa bilgi ve belge temin etti.

"YABANCI DOSTLARIMIZ BİLGİLERİ BEKLİYOR"

Geniş çaplı soruşturma sonucunda şüpheli emel Öztürk'ün yabancı bir şirketten B.V.Y., L.S.S ve L.D.O isimli şahıslarla irtibatta olduğu belirlendi. Öztürk'ün B.V.Y. isimli şahısa ülkemizi ekonomik olarak etkileyecek bilgileri e-posta ile ulaştırdığı tespit edildi. Şüpheli Öztürk'ün bir e-posta yazışmasında "Yabancı dostlarımız bu ay ki bilgileri bekliyor" diye beyanda bulunduğu belirlendi.

BİR İSTİHBARATÇIYLA İRTİBATLI

Emel Öztürk'ün ayrıca bir ülkenin başkonsolosluğunda istihbaratçı olan G.S. isimli kişiyle gönül ilişkisi yaşadığı ve bu gizli bilgileri şahısla da paylaştığı öğrenildi.

Emel Öztürk'ün gizli bilgileri nasıl temin ettiği hakkında yürütülen çalışmalar derinleştirilince, enerji sektöründe çalışan hücrenin Serkan Özbilgin, Mustafa F., Murat K., Arzu G. ve Gürcan Ö. isimli üyelerine ulaşıldı.

Teknik ve fiziki takip süreçlerinin ardından operasyon için düğmeye basıldı. Geçtiğimiz ay gözaltına alınan sanıklar hakknda iddianame düzenlendi. 

Emel Öztürk'ün irtibatta olduğu yabancı şahısların, Türkiye'nin günlük doğalgaz tüketim verileri ve doğalgaz ithalat fiyatları gibi gizli bilgileri mail yoluyla ulaştırmasını istediler. Öztürk, diğer hücre üyeleri olan Serkan Özbilgin ve Mustafa F.'ye bilgileri temin etmeleri için talimat verdi.

Özbilgin ise Gürcan Ö. ile aylık 1.500 lira rüşvet ödemesi üzerine anlaştı. Mustafa F. de Murat K. ile rüşvet anlaşması yaptı. Türkiye'nin doğalgaz boru hatlarının kapasitesiyle ilgili bilgileri elektronik bültende yayınlanmasından öce Murat K.'dan aldı. Emel Öztürk de gizli olması gereken bu bilgileri yabancı şirket yöneticilerine aylık olarak gönderdi.

MÜEBBET HAPİS İSTENİYOR

Gizli bilgileri sızdıran şahıslar hakkında hazırlanan iddianamede şüphelilerin ''Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etmek.' suçundan yargılanmaları istendi. Şüpheliler hakkında müebbet hapis ile 21 yıla kadarhapis arasında olan farklı cezalar talep edildi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal