Türkiye'nin İlk Turboşaft Motoru Ortaya Çıktı

Türkiye'nin son yıllarda başlattığı yerli savunma sanayisi projelerinde yeni bir projeye daha başladı. ATAK, stratejik İHA ve HÜRKUŞ’un motor gereksinimini karşılayacak olan Türkiye'nin ilk yerli turboşaft motoru ortaya çıktı.

11.06.2018-16:27 - (Son Güncelleme: 11.06.2018-16:14) Türkiye'nin İlk Turboşaft Motoru Ortaya Çıktı

TUSAŞ Engine A.Ş.’nin (TEI) Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’nin (TUSAŞ/TAI) dizaynını yaptığı T625 Genel Maksat Helikopteri için tasarladığı TS1400 turboşaft motoru ilk ateşlemesini gerçekleştirdi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), resmi sosyal medya hesaplarından yaptığı duyuruda, "Özgün Helikopterimiz T625’e yerli motor yapma projesinde, motorun ana kalbini meydana getiren çekirdek motorun ön prototip üretimi bitti ve ilk ateşleme başarıyla yapıldı" ifadelerine yer verdi.

TEI, TS1400’den yola çıkarak yeni bir turboşaft motor ailesi de meydana getirecek. Bu motor T625’in haricinde ATAK, ATAK-2, helikopterlerinde kullanılacak.

Ayrıca Baykar Makina Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Twitter'dan gerçekleştirdiği açıklamada mesele ile alakalı şu ifadeleri kaydetti:

"TEI tarafından üretilen Milli türbin motorumuz aynı zamanda ileride stratejik kategorideki IHA'larımızı uçuracak.. Türkiye'nin ilk Milli turboşaft motoru hayırlı uğurlu olsun.."

Turboşaft Motor Geliştirme Projesi

Türkiye’nin son yıllarda başlattığı ve sürmekte olan Özgün Hafif Genel Maksat, ATAK, Türk Genel Maksat Helikopteri gibi projelerde, itki sistemleri yurt dışı kaynaklardan alınmaktadır. Turboşaft Motor Geliştirme Projesi (TMGP) ile bu projelerin en önemli bileşenlerinden motor sistemlerinin de millileştirilmesi ve bu projelerin millilik oranları yükseltilirken dışa bağımlılıklarının düşürülmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede Turboşaft Motor Geliştirme Projesi 07 Şubat 2017 tarihinde resmi olarak başlatılmıştır.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal