Türkiye'nin Doğal Gaz Keşfi Doğal Gazda Ucuzluğu Getirecek

Karadeniz'de bulunan doğal gaz rezervi, 2021 itibariyle bitecek toplam 11.6 milyar metreküplük uzun dönemli doğal gaz alım kontratlarının daha ucuz bir şekilde yenilenmesini sağlayacak.

31.08.2020-10:59 - (Son Güncelleme: 31.08.2020-13:13) Türkiye'nin Doğal Gaz Keşfi Doğal Gazda Ucuzluğu Getirecek

Türkiye'nin sondaj gemisi Fatih, Karadeniz'de 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervi bularak büyük bir hayalin başlangıcına götürdü.

Tüm dikkatler keşfedilen doğal gaz rezervinin beraberinde getireceği avantajlarda...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Karadeniz'de yapılan doğalgaz rezervinin 2023 yılında kullanılacağını bildirmesinin ardından, bulunan rezerv Türkiye'nin doğal gaz anlaşmalarını da pozitif etkileyecek.

UCUZ GAZ

Bilkent Enerji Politikaları Araştırma Merkezinin ‘Türkiye'nin Karadeniz'deki Doğalgaz Keşfi: Kısa Tarihçe ve Etkileri’ adlı raporuna bakıldığında, Karadeniz’de yapılan gaz keşfinin Türkiye'ye sunacağı kritik avantajlar olacak.

Bu avantajların birincisi Sakarya Gaz Sahası'ndaki üretime bağlı olarak gaz dış alımının azalacak olması. Örneğin üretimi yapılacak senelik 10 milyar metreküplük doğalgaz ülkenin gaz talebinin % 20'sini üstlenebilecek.

'TÜKİYE'NİN ELİ HEM FİYAT HEM DE KONTRAT ŞARTLARINDA KUVVETLENECEKTİR'

Rapora bakıldığında keşif nedeniyle kontratlar da daha ucuz yapılacak. Ucuz alınan gaz vatandaşa daha ucuz gaz, cari açığa da katkı sunacak.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

'Türkiye'nin 2021 itibarıyla uzun dönemli alım kontratlarının bir kısmı sona erecek. Toplam 11.6 milyar metreküplük alım kontratları yeniden görüşülecek. 2026'da daha büyük miktarların buna eklenmesi bekleniyor. Sakarya gaz sahası ve olası gelecek keşifler, gelecek yıllarda gerçekleşecek görüşmelerde Türk şirketlerinin elini hem fiyat hem de kontrat şartları hakkında kuvvetlendirecektir.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal