Türkiye'deki Milletvekili Maaşları, Avrupalı Vekilleri Geride Bıraktı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un "Milletvekilleri geçinemiyor" açıklamasının ardından Ankara'da maaş tartışması başladı. Türkiye'deki vekiller asgari ücretlinin maaşının yaklaşık 11 katı ücret alarak Avrupalı meslektaşlarını geride bıraktı.

06.08.2019-15:08 - (Son Güncelleme: 06.08.2019-15:00) Türkiye'deki Milletvekili Maaşları, Avrupalı Vekilleri Geride Bıraktı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un 22 bin 200 TL alan vekillere maaşın "yetmediğini" açıklamasının ardından Başkent'te maaşlar tekrar gündeme geldi. Türkiye'de milletvekili maaşı, asgari ücretlinin maaşının yaklaşık 11 katı. Bu fark öyle yüksek ki Avrupa devletlerini de ardında bırakıyor. Muhalefet, hükümete "vicdansızlığı bırakın" eleştirisi yaptı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 22 bin 200 Türk lirası maaş alan milletvekillerinin geçinemediğini açıklayınca Türkiye'de gündemden neredeyse hiç düşmeyen vekil maaşları bir defa daha tartışma meselesi oldu.

Harcaması az olan vatandaşa milletvekili maaşının çok geldiğini, maddi durumu olmadığı için aracı olmayan vekiller olduğunu, kimisinin kira vermek zorunda kaldığını söyleyen Şentop'a özellikle muhalefet partileri tarafından büyük tepki gösterildi.

Bu tepkilerde milletvekili maaşı ile asgari ücretle geçinmek mecburiyetinde kalan vatandaşların maaşı arasındaki farka dikkat çekiliyor. Asgari ücretin düşük olmasına da 17 senelik AK Parti iktidarının "kötü ekonomi politikaları" gerekçe gösteriliyor.

Türkiye'de milletvekilleri 22 bin 200 Türk lirası maaş alırken, bir asgari ücretli 2 bin 20 lira ile geçinmek mecburiyetinde. Bu, vekillerin asgari ücretlinin yaklaşık 11 katı maaş aldığı manasına geliyor.

AVRUPA'DA VEKİLLERİN ALDIĞI MAAŞ

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) bilgilerine göre Türkiye, asgari ücretin 500 euronun altında olduğu Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Letonya'nın dahil olduğu devletler grubunda yer alıyor.

Grupta en fazla asgari ücret 464 euro ile Macaristan'da, en düşük asgari ücret de 286 euro ile Bulgaristan'da. Bu veriler ücret kesintisi olmadan gösteriliyor ve "Brüt" olarak ifade ediliyor. Türkiye'de ise brüt 422 euro olarak kaydediliyor. Asgari ücretin Türkiye'den düşük olduğu Bulgaristan'da vekiller, asgari ücretin 6 katı maaş alıyorlar.

Vekil maaşlarının eyaletlere göre değiştiği Almanya'da ise maaşlar yaklaşık 3 bin ile 10 bin euro arasında ifade ediliyor. Fransa'da vekil maaşları yaklaşık 7 ile 8 bin euro arasında kaydediliyor. Her iki ülkede de asgari ücretin bin 500 euro civarında gittiği, Almanya'da vekil maaşının asgari ücretin 6 katı, Fransa'da da 4 katı olduğu bildiriliyor. Asgari ücretin 650 euro civarında gösterildiği Yunanistan'da vekil maaşlarının ülkedeki ekonomik problemler sonrası asgari ücretin 9 katına çıktığı hesaplanıyor.

Türkiye'yle alakalı istatistik verileri Avrupa ile paylaşan Ankara'daki Avrupalı diplomatlara göre, vekil maaşları Avrupa'da da fazla. Diplomatlar, vekil maaşlarından çok asgari ücretlinin maaşlarına odaklanılmasını ve toplu sözleşme görüşmelerinin yürütüldüğü bu dönemde işçiye ve memura 'adaletli zam' oranlarıyla yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal