Türkiye'de İlk Kez Yalancı Katil Balinalar Görüldü

Kafatasları katil balinalara çok benzediği için yalancı katil balina olarak anılan canlı türü, tarihte ilk kez Türkiye kara sularında görüldü.

19.05.2020-15:16 - (Son Güncelleme: 19.05.2020-17:24)

Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve kafatasları katil balinalara benzediği için yalancı katil balinalar olarak bilinen deniz canlısı, Kuzey Ege'de ilk, Ege Denizi'nde ise 25 yıl sonra görüntülendi.

Gökçeada'nın 6 mil açığında oltayla avlanan balıkçı Uğur Özdemir, ilk defa gördüğü 8 balinanın görüntülerini İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'na (TÜDAV) gösterdi. Uzmanlar görüntülerde inceleme yaptı ve yer alan canlıların yalancı katil balinalar olduğunu tespit etti.

Bunun üzerine İÜ Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ayhan Dede, Doç. Dr. Arda M. Tonay, Doç. Dr. Onur Gönülal ve Dr. Ayaka Amaha Öztürk, bilimsel adı 'Pseudorca crassidens' olan yalancı katil balinaların 25 yıl sonra ilk defa Türkiye kıyılarında görüldüğünü, yazdıkları bilimsel makaleyle aktardı. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan, İÜ Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Arda M. Tonay, bu türün isminin, 1800'lü yıllarda konulduğunu belirtti ve "O dönemdeki bilim insanları kafatasları katil balinalara çok benzediği için bu türe 'yalancı katil balina' ismini vermişler." dedi.

"BU BÖLGEYİ ZİYARET ETMESİ ÇOK NORMAL"

Açıklamalarına devam eden Tonay, "Yalancı katil balinaların son 30 yıldır tüm Akdeniz'de kaydı 20 taneden daha azdır. Ege Denizi'nde ise son 25 yıldır ve Kuzey Ege'de ilk defa yalancı katil balinalar kayıt altına alındı. Ege'nin en derin noktalarından biri Gökçeada'da, dolayısıyla derin suları seven türlerin bu bölgeyi ziyaret etmesi çok normal. Geçen hafta aynı türe ait bir grup İsrail ve Lübnan'da görüldü. Akdeniz'in biyoçeşitliliği açısından heyecan verici kayıtlar bunlar." ifadelerini kullandı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal