Türkiye Muaf Tutuldu!

Türkiye'nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ,Türkiye'nin ABD'nin İran'a karşı yaptığı petrol yaptırımlarından feragat edileceğine dair bir bilgiye sahip olduklarını, ancak henüz tüm ayrıntıları bilmediklerini söyledi.

03.11.2018-08:50 - (Son Güncelleme: 03.11.2018-09:29)

Türkiye'nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ABD'nin İran'a karşı yaptığı petrol yaptırımlarından feragat edileceğine dair bir bilgiye sahip olduklarını, ancak henüz tüm ayrıntıları bilmediklerini söyledi. Mike Pompeo, Türkiye 'nin de aralarında bulunduğu 8 ülkeden ABD' nin İran 'a yönelik petrol yaptırımlarından feragatler verileceğini belirtti. Dönmez, "Bu açıklama için memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Böyle yaptırımların Türkiye gibi komşu ülkelerdeki barışı, istikrarı ve ekonomileri olumsuz etkileyebileceğini her zaman belirttik ve bu gerçeği ABD yetkilileriyle yapılan görüşmelerde ayrıntılandırdık. " dedi. Bakan, Türkiye'nin güvenliği için komşu ülkelerle gaz ve petrol ticaretinin önemini vurguladığını da sözlerine ekledi. Türkiye, petrol ihtiyacının neredeyse yarısını komşu İran'dan ithal etmekte. Ayrıca Irak ve Azerbaycan'dan boru hatları ile petrol ithal ediyor. Bununla birlikte, coğrafi yakınlık ve istikrarlı ulaşım yolları, Ankara ve Tahran arasındaki petrol ticaretini kolaylaştırmaktadır.
Dönmez, "Şimdi bu görüşmelerde söylediklerimizin bir noktada kabul edildiğini anladım. Bu sonucun bölgede barışa ve istikrara katkıda bulunacağını düşünüyorum. Şu an sahip olduğumuz bilgiler Türkiye'nin bu 8 ülke arasında yer aldığını gösteriyor. Daha fazla detay almadım. Ancak bu kararın memnuniyet verici olduğunu söyleyebilirim, "dedi.

Mayıs ayında Trump, ülkesiyle İran ile P5 + 1 grup ülkeleri -beş kalıcı BM Güvenlik Konseyi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa artı Almanya- arasında imzalanan 2015 tarihli nükleer anlaşmasından tek taraflı olarak geri çekildi. Yetkili ayrıca, ülkenin nükleer programına sıkı sıkıya bağlı kısıtlamalarda anlaşmayla kaldırılan Tahran'a karşı yaptırımları eski haline getireceğini de duyurdu.
ABD, Ağustos ayında, özellikle ülkenin bankacılık sektörünü hedef alan İran'a yönelik ekonomik yaptırımların ilk turunu yeniden uyguladı. İran'ın enerji sektörünü hedef alan ikinci aşama, 5 Kasım'da yürürlüğe girecek.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal