Türkiye Hapishanelerinde 40 Ülkeden DEAŞ'lı Var!

Türkiye’nin yabancı uyruklu DEAŞ’lı teröristleri ülkelerine göndermeyi gündemine alması Avrupalıları endişelendiriyor. Cezaevindeki 1172 DEAŞ’lının 750’si yabancı uyruklu. Bunlar İngiltere, Fransa, Almanya, İsveç, İsviçre, Belçika, ABD ve Rusya’nın da aralarında olduğu 40 ülkenin vatandaşları.

08.11.2019-12:30 - (Son Güncelleme: 08.11.2019-13:58)

Suriye’nin kuzeyini terörden arındırmak için başlatılan Barış Pınarı Harekatı ile birlikte DEAŞ’lıların akıbeti de dünya gündeminde tartışılmaya başlandı.

Harekatı karalamak için DEAŞ’ın canlanacağını öne süren Avrupa’nın DEAŞ’ın önemli insan kaynaklarından olduğu biliniyor.

Batılı ülkeler, kendi vatandaşı olan DEAŞ’lı teröristleri geri kabul konusunda hiçbir somut adım atmadığı gibi, ülkelerine dönmesini engellemek için de vatandaşlıktan çıkarma yolunu bile gündemine aldı. Türkiye’den ise “İster çıkarın, ister çıkarmayın, elimizdeki DEAŞ’lıları ülkelerine göndeririz” denilmişti.

BAKANLIK İADE ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

Türkiye, gerek Suriye’de yakalanan, gerekse Türkiye’deki cezaevlerinde bulunan yabancı teröristleri ülkelerine gönderme konusunda çalışmalarını kararlılıkla yürütüyor.

Türkiye’deki cezaevlerinde bulunan DEAŞ’lı teröristlerin önemli kısmının hapis cezasına çarptırıldığı ve cezasının kesinleştiği ya da temyiz aşamasında olduğu belirtildi.

Adalet Bakanlığı yasalar çerçevesinde, hükmü netleşmiş DEAŞ’lıların cezalarını vatandaşı olduğu ülkede çekmesi için çalışmaları sürdürüyor.

Henüz hapse çarptırılmamış yabancı DEAŞ’lıların da ülkelerinde yargılanması için gerekli adımlar atılacak.

BİN 172 DEAŞ’LININ 750’Sİ YABANCI UYRUKLU

Bu kararlı tutum Avrupa’da panik havası oluştururken, Türkiye’deki cezaevlerinde bin 172 DEAŞ’lı bulunduğu öğrenildi. Bunların 750’sini yabancı teröristler oluşturuyor. Yine cezaevlerindeki yabancı DEAŞ militanlarının 22’si de kadın.

750 DEAŞ’lının 40 farklı ülke vatandaşı olduğu öğrenilirken en fazla tutuklu Suriye ve Irak’tan.

Öte yandan ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İngiltere, Belçika, İsveç, İsviçre, Kanada, Rusya, Ermenistan, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün gibi ülke vatandaşları da cezaevlerinde.

CEZASI KESİNLEŞMİŞ 638 DEAŞ'LI

750 DEAŞ’lıdan 638’i hapse çarptırıldı.

Bunlardan 231’i hükümlü konumunda, yani hakkında verilen hapis cezaları kesinleşti.

407’si hakkında ise ilk derece mahkemelerince hapis cezaları verildi, dosyaları istinaf veya temyiz aşamasında (hükümözlü). Geriye kalan tutuklu 112 DEAŞ’lı hakkındaki soruşturma ve yargılamalar ise devam ediyor.

Bin 172 DEAŞ’lı teröristten 422’sinin ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu öğrenildi. Yine bunlardan da 95’i hükümlü, 138 hükümözlü.

Geriye kalan 189 kişinin ise yargılamaları devam ediyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal