Türk Kadının Kahramanlığının Simgesi: Nene Hatun

Nene Hatun, Osmanlı-Rus savaşında bebeği daha beşikteyken kendini cephe yollarına attı. Bugün, Türk kadınının kahramanlığını bir kanıtı olan Nene Hatun'un vefatının 64. senesi

22.05.2019-16:46 - (Son Güncelleme: 22.05.2019-16:36)

Osmanlı tarihinin 93 Harbi olarak isimlendirilen en önemli savaşlarından biri oaln 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı...

Bu savaşta ön plana çıkan kahramanlardan biri de Nene Hatun. O, bebeği daha beşikte uyurken kendini cephede bulan bir Türk kadını. Erzurum'un Çeperli köyünde doğan Nene Hatun, 16 yaşında Erzurumlu Mehmet Efendi ile evlendi. Savaş esnasında 22 yaşındaydı. "Bu bebeği bana Allah verdi, ona Allah bakar" sözlerinin verdiği güvenle, Erzurum halkıyla beraber cepheye koştu.

Genç yaşta gösterdiği büyük kahramanlıkla ismi gönüllere yazılan Nene Hatun'un bugün de hala unutulmaz bu cesareti nesilden nesile aktarılıyor.

YILIN ANNESİ 64 SENE ÖNCE VEFAT ETTİ

NATO Orduları Başkomutanı Amerikalı General Matthew Ridgway, Erzurum'da Nene Hatun'u gösterdiği büyük cesareten dolayı ziyaret ederek elini öptü. Türk kadınının vatanını korumak için tüm fedakarlığı yapabileceğini kanıtlayan Nene Hatun, isminin çok daha fazla yayılmasını sağladı.

Cumhuriyet zamanında "Kırkgöz" soyadını alan Nene Hatun'un 4'ü erkek, 2'si kız 6 çocuğu oldu.

İlk çocuğu Nazım'ı ve ardından doğan 2 oğlunu 1. Dünya Savaşı'nda şehit veren Nene Hatun, yakalandığı soğuk algınlığı ve zatürre sebebiyle kaldırıldığı Numune Hastanesi'nde 22 Mayıs 1955'te hayatını kaybetti.

Yaşamının son günlerinde 8 Mayıs 1955'te "yılın annesi" sıfatına layık görülen kahraman Türk kadını Nene Hatun, vefatının 64. senesinde saygı ve minnetle anılıyor.

Cesareti her nesle aktarılan Nene Hatun'un mezarı, Erzurum'da kahramanca mücadele ettiği Aziziye Tabyaları'nda yer alıyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağıya kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal