Türk Askeri Suriye'de Kayıp Verdi mi?

Mehmetçik, dün sabaha karşı DAEŞ'i sınırdan temizlemek için Cerablus'a 'Fırat Kalkanı' operasyonunu başlattı. 81 hedef karadan vuruldu. F-16'lar 12 hedefi yerle bir etti.

25.08.2016-10:18 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Türk Askeri Suriye'de Kayıp Verdi mi?

Terör örgütleri DAEŞ ve YPG'nin saldırılarına maruz kalan Türkiye, hem bu belaları bertaraf etmek hem de Demokratik Suriye için savaşan Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) destek için sınır ötesinde temizlik harekâtına başladı. Dün sabah saat 04.00'te önce top atışlarıyla, ardından da havadan vurulan Cerablus'taki DAEŞ hedefleri, öğleye doğru da Türk tankları ve ÖSO birlikleri tarafından kuşatıldı.

MERCİDABIK'IN 500'ÜNCÜ YILDÖNÜMÜ
 Türkiye, yaklaşık 2 yıldır Suriye'nin kuzeyinde istediği DAEŞ'ten temizlenmiş güvenli bölge için dün düğmeye bastı. Türk askeri, 500 yıl önce Mercidabık Savaşı ile aynı günde ve aynı yerde Suriye'ye girdi. Anayasaya ve uluslararası anlaşmalara uygun olarak gerçekleştirilen temizlik harekâtına "Fırat Kalkanı" adı verildi.

 Son dönemde DAEŞ militanlarının doğu ve güneydoğuda bombalı terör saldırıları yapması ve Karkamış'a füze atması üzerine Mehmetçik sabaha karşı harekete geçti.

RUSYA'YA DA BİLGİ VERİLDİ
 Askeri kaynaklar harekâtın TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından başlatıldığını duyurdu.

 Harekat öncesinde, 1 yıldır bölgede hava operasyonları yapan Rusya'ya da bilgi verildi.

Vurulacak hedefler yerde bordo berelilerce, havada ise İHA ve İKU'larla belirlendikten sonra, öncelikle Karkamış hudut bölgesindeki fırtına obüsleri ve çok namlulu roket atarlarla (ÇNR) seri atışlar yapıldı. Saat 04.05'te ise tankların gidebilmesi için iş makineleri geçitler açmaya başladı. DAEŞ hedeflerine toplam 294 atış yapılarak, 81 hedef imha edildi.

9 AY SONRA ilk HAVA HAREKÂTI
 Top atışlarının ardından bu kez F-16'lar havalandı. Saat 06.08'de ilk hava harekatı icra edilirken, daha sonra 06.30'a kadar bir çok hava harekatı yapıldı. Saat 07.50 itibariyle 12 hedeften 12'si de tam isabetle vurdu. Ayrıca gün boyu 2 F-16 savaş uçağı DAEŞ'in Rakka'dan takviye güç getirmesini önlemek için havada kaldı. Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nde görevli tüm pilotların izinleri kaldırıldı, izinli olanlar da göreve çağrıldı.

PİLOTLARA 'VUR' EMRİ
 Pilotların gördükleri her türlü tehlikeye karşı yetkilendirildikleri ve 'Vur' emriyle havalandıklarını öğrenildi. Türk jetleri, Rus uçağının düşürüldüğü 24 Kasım 2015'ten bu yana ilk defa Suriye'nin kuzeyinde hava harekâtı yapmış oldu. Saatler saat 11.00'i gösterdiğinde de, bu defa Türk tankları Karkamış'tan Cerablus'a doğru atış yaparak girdi. Saat 13.00'te ÖSO'nun, zırhlı birlikler eşliğinde, sınırdan 3 km, içerideki Keklice köyünü DAEŞ'ten geri aldığı duyuruldu. Saat 14.15'te de Kıvırcık köyü kurtarıldı. Toplamda 4 köy kurtarılırken 100'den fazla DAEŞ'linin öldürüldüğü öğrenildi.

TÜRK ASKERİNDE KAYIP YOK
 TSK'nın desteğinde Cerablus'a yürüyen ÖSO askerleri, öğleden sonra ilçenin yarısını ve tüm resmi kurumları ele geçirdi. ÖSO, saat 19.30'dan itibaren de Cerablus'un tamamını kontrol altına aldığını açıkladı. Çatışmalarda Türk Silahlı Kuvvetleri'nden can kaybı olmazken, 1 ÖSO mensubu hayatını kaybetti.

KOMUTANLAR KARARGÂHTA...
 Harekât öncesi komutanlar da Genelkurmay Karargâhı'nda bir araya geldi. Komuta Harekât Merkezi'nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar başkanlığında Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Org. Yaşar Güler, Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Ümit Dündar buluştu.

 Fırat Kalkanı'nın bölgedeki yönetim merkezi ise 2'nci Ordu Komutanlığı oldu. Van Asayiş Kolordu Komutanı'yken, 27 Temmuz'da 2'nci Ordu Komutanı yapılan ve darbe girişimine direnen Korgeneral Metin Temel, bölgede harekâtı komuta eden isim oldu.

 YPG sözcüsü Redur Xelil, "ABD'nin desteklediği Demokratik Suriye Güçleri'nin isteği üzerine YGP, Fırat'ın bıtısından çekiliyor" açıklamasında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal