TSK Tarihinde Bir İlk! Onlar Da Asker Oldu

Van Erciş'e bağlı Kırgız Türkleri'nin yaşadığı korucu köyü Ulupamirli 4 genç, asker okulundan mezun olup köyün ilk subayları oldular ve orduya teğmen olarak katıldılar.

30.07.2018-11:19 - (Son Güncelleme: 30.07.2018-11:20)

Van'ın Erciş ilçesine bağlı Kırgız Türk'ü olan güvenlik korucularının yaşadığı Ulupamir köyü, Kara Harp Okulu'ndan mezun olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) katılan ilk subaylarının heyecanını yaşıyor. Teğmen rütbesiyle Kara Harp Okulu'ndan mezun olan korucu çocukları İbrahim Ulu, Ramazan Erol, Aykut Yiğit ve Manas Sancaktar, Türkiye'nin güvenliği için vatanın farklı bölgelerinde görev yapacak.

HEPSİ TEĞMEN

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre; Pamir Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği Başkanı Cemşit Horasan, Ulupamir Köyü'nde ikamet eden köydeki heyecanı şu sözlerle aktadı: ‘’Çok mutlu ve gururluyuz. Daha önce köyümüzden yüzlerce korucu, onlarca uzman çavuş ve astsubaylar çıkmıştı. Ancak ilk kez Türk Ordusu'na subay olarak hizmet edecek gençler gönderiyoruz. Köyümüzün 2 bin 500 nüfusu var. Yaklaşık 200 güvenlik korucusuna sahibiz. Her ailede mutlaka en az bir güvenlik korucusu bulunuyor. Genç teğmenlerimiz İbrahim Ulu ve Ramazan Erol'un babası güvenlik korucusu olarak emekli oldu. Aykut Yiğit ve Manas Sancaktar'ın ailelerinde de bir çok korucu bulunuyor. Biz vatanımız için canını vermeye hazır insanlarız. Şimdi artık orduda komutanlarımız da olacak.’’

İŞGALDEN KAÇTILAR

SSCB (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği), 1979 yılında Afganistan'ı işgal edince, Pamir Yaylası'nda yaşayan Kırgız nüfusunun bir kısmı Afganistan'dan ayrılarak Pakistan'a iltica etti. Fakat Pakistan'da tutunamayan Kırgızlar, Türkiye Büyükelçiliği'ne müracaat ederek yardım talep etti. 1982 yılında Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in izni vermesi üzerine Pamirli 1.150 Kırgız uçaklarla ülkemize getirildi. İlk olarak Malatya'daki Afet Evleri ile Van'ın Karagündüz köyüne yerleştirildiler. 1987 yılında ise Turgut Özal'ın talimatı üzerine az bir miktar ücret karşılığı devletin yaptığı altı ahır, üstü ev olan iki katlı evlerde yaşamaya başladılar. Kendi istekleri ile köyün adını Ulupamir yaptılar. 1990 senesinden beri koruculuk yapan Ulupamir'e ilk PKK saldırısı 1992 yılında gerçekleştirildi. O yıldan günümüze teröristlerin saldırılarına karşı köyü korumaya devam ediyorlar.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal