Topkapı Sarayı Cumhurbaşkanlığı'na Devrediliyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olan Topkapı Sarayı, Cumhurbaşkanlığı'na ait bir kurum olan Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na devrediliyor.

02.11.2018-15:30 - (Son Güncelleme: 02.11.2018-16:31)

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Topkapı Sarayı Müzesi, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na geçiyor. İki kurum arasındaki görüşmeler sona erdi. Topkapı Sarayı’nın devri için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi bekleniyor.

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in aktardığına göre, Cumhuriyet'in ilanı ve halifeliğin kaldırılmasının ardından, 18 Ocak 1925 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Dolmabahçe ve Beylerbeyi Sarayları, aynı sene içinde Yıldız Şale, Aynalıkavak ve Küçüksu Kasırları, 1930'da Yalova Atatürk Köşkü, Millî Saraylar ismi altında korunmak için kurulan Millî Saraylar Müdürlüğü'ne devredilmişti.

1925'ten 1933'e dek TBMM için Maliye Bakanlığı denetiminde olan Millî Saraylar, 1933 Bütçe Kanunu ile TBMM Başkanlığı'na bağlandı. 1966'da Ihlamur Kasrı, 1981'de Maslak Kasırları, 1988'de Florya Atatürk Deniz Köşkü, 1991'de Filizi Köşk, 1994'te Hereke İpekli Dokuma ve Halı Fabrikası ile Yıldız Porselen, 1997'de Beykoz Kasrı bünyesine eklendi. 10 Temmuz 2018 tarihinde ise 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı'na bağlanarak ismi ‘Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı' olarak konuldu.

365 PERSONEL VE 50'YE YAKIN UZMAN VAR

Geçen ay Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı'na devredilen Yıldız Sarayı Müzesi'nin personeli Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İstanbul'daki diğer birimlerine dağıtıldı. Topkapı Sarayı Müzesi personelleri şimdi kendi durumlarını merak ediyor. 365 çalışanı olan müzede 50'ye yakın alanında uzman yer alıyor.

ORTAYLI: HAYIRLI BİR İŞ OLDU

İlber Ortaylı (Eski Topkapı Sarayı Müze Başkanı): Bana göre hayırlı bir iş oldu. Topkapı Sarayı bakımı oldukça pahalı bir yerdir. Kültür Bakanlığı'nın bütçesi buna yetmiyor. Vazife yaptığım senelerden biliyorum. Milli Saraylar bu hususta daha kuvvetlidir ve Cumhurbaşkanımızın himayesindedir. Milli Saraylar gibi bir kurum varken Topkapı Sarayı bu kurumun haricinde tutulması doğru olmazdı. Belki müze ziyaretçileri de Vatikan gibi kısıtlı duruma getirilir.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal