Terör Örgütü PKK Nasıl Kuruldu? PKK'nın Kuruluş Süreci

Diyarbakır'ın Lice ilçesinin Fis köyünde 1978 senesindeki toplantıyla kurulumunu ilan eden terör örgütü PKK'nın çalışmalarının güvenlik kuvvetleri tarafından deşifre edilmesiyle teröristler, Suriye üstünden Lübnan'a giderek Bekaa Vadisi'ne yerleşti.

14.05.2020-13:52 - (Son Güncelleme: 14.05.2020-14:46) Terör Örgütü PKK Nasıl Kuruldu? PKK'nın Kuruluş Süreci

Diyarbakır'ın Lice ilçesinin Fis köyünde 1978 senesindeki toplantıyla kurulumunu ilan eden terör örgütü PKK'nın çalışmalarının güvenlik kuvvetleri tarafından deşifre edilmesiyle teröristler, Suriye üstünden Lübnan'a giderek Bekaa Vadisi'ne yerleşti.

Teröristbaşı Abdullah Öcalan Suriye'nin başkenti Şam'ı karargah olarak belirlerken 12 Eylül 1980 askeri darbesinde yurt dışına kaçamayan pek çok örgüt üyesi yakalandı. Terör örgütü bu süreçte emir ve eğitim merkezini yurt dışına taşıdı.

Şam'da 20-25 Ağustos 1982'de 2. kongresini gerçekleştiren terör örgütü, bağımsız bir lafta "Kürdistan" devletinin silahlı mücadeleyle kurulması, eğitim alan örgüt üyelerinin saldırı yapmaları için Türkiye'ye gönderilmesine kararı verdi.

Bu kararın peşinden 15 Ağustos 1984 gecesi Siirt'in Eruh ile Hakkari'nin Şemdinli ilçelerindeki jandarma karakolları ile subay lojmanlarına baskınlar gerçekleştirdi. PKK'nın bu hain saldırıları asker, polis ve sivillere karşı silahlı ve bombalı katliamlarla devam etti.

Terör örgütü elebaşı Öcalan'ın, Kenya'da yakalanmasının peşinden 23 Ocak 2000'de İran-Irak sınırının kuzey bölgedeki Kandil bölgesinde düzenlenen 7. kongrede, terör örgütünün silahlı eylemlerine lafta ara verildiği ve tümüyle siyasallaşma döneminin başlatıldığı öne sürüldü..

Bölücü terör örgütünün sınırdaki yapılanma işlemleri ve yurt içerisinde yaptığı kanlı eylemleriyle ciddi bir tehdit oluşturdu.

BEBEK KATİLİ OLARAK TESCİLLENDİ

Siirt'in Eruh ve Hakkari'nin Şemdinli ilçelerinde 15 Ağustos 1984'te ilk saldırılarını gerçekleştiren terör örgütü, en büyük katliamlarını Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan masum sivil halka yaptı.

Terör örgütünün 1990 yılında kadarki süreçte yerleşim alanlarına ve güvenlik bölgelerine düzenlediği baskınlarda güvenlik kuvvetlerinin yanında kundaktaki bebekler, çocuk ve kadınların da içlerinde olduğu çok sayıda sivili hedef aldı.

Siirt'in Baykan ilçesine bağlı Derince köyünde 21 Ekim 1993'te PKK'lı alçak teröristlerin okul bahçesinde kurşun yağmuruna tuttuğu 13'ü çocuk 22 kişi içerisinde, 3 yaşında kefene sarılı bedeni kurşunlanmış minik Serkan'ın fotoğrafını çeken gazeteciler, terörün cani yüzünü dünya kamuoyuna da sergilemiş oldu. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ise bu katliamdan sonra "bebek katili" olarak hafızalara adını yazdı.

Kırsalda beklediğini bulamadığı için eylemlerini kent merkezlerine çeviren PKK, oldukça sivilin yaşama hakkını elinden aldı. Alçak saldırılar, çocukları öksüz ya da yetim, kadınları dul, binlerce sivili ise sakat bıraktı, çocuklarını kaybedenler ömür boyu unutamayacakları bir acı yaşattı.

BAŞBAĞLAR'DA 33 SİVİLİ KATLETTİLER

PKK'lı teröristler, 5 Temmuz 1993'te Erzincan'ın Başbağlar köyündeki kanlı saldırılarıyla 33 vatandaşı kurşun yağmuruna tuttuktan sonra köyü yaktı.

DERSHANE ÖNÜNDE BOMBALI SALDIRI

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesindeki dershanenin önünde 3 Ocak 2008'de PKK'lı teröristleri tarafından askeri servis aracına düzenlenen bombalı saldırıda 6'sı dershane öğrencisi 7 kişinin hayatını kaybetmesi unutulmadı. 7 haneye ateş düşüren alçak saldırıda 73 kişi de yaralandı.

SİVİLLERİN OLDUĞU ARAÇLARA ATEŞ AÇTILAR

PKK'lı teröristler, 20 Eylül 2011'de altı genç kızı hedef aldı. Zeynep Evin, arkadaşlarıyla arabayla dolaşırken teröristler araca ateş açtı. Arabada olan genç kızlardan 4'ü hyaşamını yitridi, ikisisi yaralandı.

Batman'da 26 Eylül 2011'de terör örgütü üyeleri hac yolculuğuna hazırlanan anne ve babasını ziyaretten dönen Talat Doru ve ailesinin olduğu otomobile ateş açan alçak teröristlerin kanlı eyleminde, dört çocuk annesi ve 8 aylık hamile Mizgin Doru (31) ve kızı Sultan Doru (4) hayatını kaybetti. Anne karnındaki erkek bebek, saldırı sonrasında sezaryenle kurtarıldı fakat hastanede bir gün yaşayabildi. Baba Doru ve bir kızı da saldırıdan ağır yara alarak kurtuldu.

Eli kanlı örgüt, hain saldırılarına ara vermeden pek çok masum vatandaşın canını aldı.

Örgüt siyasetçileri de hedef aldı, doğu bölgesinde pek çok siyasi isme alçak saldırılar düzenledi.

ŞEHİR MEYDANLARINA BOMBALI SALDIRILAR DÜZENLEDİ

Ankara'da 22 Mayıs 2007'de Anafartalar Çarşısı'na bombalı saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda 9 kişi yaşamını yitirdi, 100'den çok ise kişi yaralandı.

İstanbul Güngören'de 27 Temmuz 2008'de PKK'lı teröristlerin bıraktığı 2 bombanın 10 dakika arayla patlatılması neticesi 5'i çocuk 18 kişi yaşamını yitirdi, yaralanan 154 vatandaş tedaviye alındı.

35 İLDE YAPILAN SALDIRILARDA 31 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun çağrısıyla 6-7 Ekim 2014'te Aynularab (Kobani) bahanesiyle YPG/PKK yandaşlarının düzenlediği saldırılarda, Diyarbakır'da Kurban Bayramı sebebiyle yoksullara kurban eti dağıtan Yasin Börü ile 3 arkadaşının da içlerinde oldupu 31 kişi yaşamını yitirdi, 221 vatandaş ve 139 polis yaralandı.

Terör örgütü yandaşlarının saldırılarıyla oldukça ev ve iş yeri ile okul, Kur'an kursu, kültür merkezi, müze ve yurt binalarına hasar oluştu, saldırılar sebebiyle zarar alan esnafa devlet tarafından hemen hemen 50 milyon liralık ödenek temin edilirken şiddet eylemlerinin devlete maliyeti 300 milyon lirayı aştı.

Kent merkezlerine çukur kazarak, bomba tuzakladılar.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kanlı saldırılar gerçekleştiren ancak kırsalda beklediğini bulamayan PKK, 2000'li senelerden sonra yeni strateji oluşturdu.

Kent merkezlerini hedef alan terör örgütü, 4 sene önce Muş'un Varto, Diyarbakır'ın Bismil, Sur ve Silvan, Şırnak merkez ve İdil, Mardin'in Dargeçit ile Derik, Silopi ile Cizre ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde çukur kazarak barikat oluşturarak silahlı ve bombalı saldırılar düzenledi.

Saldırılarda güvenlik kuvvetlerini ve sivilleri hedef alan teröristlere karşı güvenlik güçleri tarafından müşterek operasyonlar düzenlendi. 700'ü aşkın güvenlik görevlisinin şehit olduğu operasyonlarda 4 binin üstünnde terörist etkisiz hale getirildi, teröristlerin saldırısı sonucunda oldukça sivil de hayatını kaybetti.

ÖRGÜTÜN EN ÖNEMLİ FİNANS KAYNAĞI UYUŞTURUCU

En büyük finans kaynağı uyuşturucu olan terör örgütü PKK, yurt içi ve dışındaki saldırılarını yapmak için esrar ve eroin üretimiyle kaçakçılığına devam ediyor.

Terör örgütü PKK/KCK, bir "insanlık suçu" olan kaçakçılığı yaptığını senelerce gizlemeye çalışsa da operasyonlarda terör örgütünün uyuşturucu madde ticaretinin bütün etaplarında rol aldığı ortaya çıkıyor.

PKK Suriye'deki varlığını YPG/PYD aracılığyla devam ettiriyor.

PKK ve örgütün Suriye'deki yapılanması PYD'nin elebaşılarının bağı 1980'li senelerden geliyor.

PKK VE PYD İŞ BİRLİĞİ

Terör örgütü PKK, Türkiye, Irak, İran ve Suriye'deki bütün silahlı etkinliklerini, Murat Karayılan'a bağlı HPG ismi üzerinden idare ediyor.

PKK ve Suriye'deki ayağı PYD, silahlı kolları HPG ve YPG aracılığıyla Suriye'deki etkinlkilerine eş güdümlü devam ediyor.

PYD/PKK, yüz binlerce sivili yurdundan ayırdı. PYD/PKK, Suriye'nin kuzeyinde işgal ettiği bölgelerde halka baskı uygulayarak göç etmeye zorluyor.

Afrin'in güneydoğusundaki Tel Rıfat ilçesi ve etrafındaki 60 mezrada neredeyse 250 bin sivilin terör örgütü PYD/PKK tarafından göç ettirildi.

İBADETHANELER HAİN SALDIRI

Binlerce masumu katleden hain terör örgütü PKK/PYD, alçak operasyonlarında ibadethaneleri de hedef alıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde senelerdi yüzlerce camiyi tahrip ederek yakan ve mühimmat deposu haline getiren PKK, camilerde ibadet yapan cemaat ve imamları da katletti.

YPG/PKK Fırat Nehri'nin doğusundaki Ermeni kilisesini ise karargahı yaptığı ortayı çıktı.

Terör örgütü PKK/PYD, işgali altında olan bölgelerde baskıyla taciz politikasına devam ediyor.

Eleman temin etmek gençleri zorla silah altına alan eli kanlı örgüt bütün çağrılara rağmen çocukları kullanıyor.

En önemli finans kaynağı uyuşturucu olan terör örgütüne narko-terör operasyonlarıyla yurt içinde ağır darbe yapan Türkiye, güney sınırında kurulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, terör örgütünün işgali altındaki bölgelere barış ve huzur götürmek amacıyla da "Zeytin Dalı", "Pençe 1-2-3", "Barış Pınarı" harekatları ve hava operasyonlarıyla terör örgütüne karşı mücadelesine istikrarlar devam ediyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal