Taksiciler İBB’ye Dava Açtı

Taksicilerin meslek birliği olan İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası, tecavüz benzeri yüz kızartıcı davranışlar sergilenmesi ve haksız kazanç elde edilmesi halinde 'Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi'nin süresiz kaldıran yasal düzenlemelerin iptali talebiyle İBB’ ye dava açtı.

11.07.2020-10:59 - (Son Güncelleme: 11.07.2020-12:09) Taksiciler İBB’ye Dava Açtı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) şehre altı bin yeni taksi plakası kazandırılması girişimine oldukça sert muhalefet olan İstanbul Otomobilciler (Taksiciler) Esnaf Odası, mahkemeye müracaat etti.

İstanbul üçüncü İdare Mahkemesi'ne müracaat eden esnaf odası, İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) kararıyla hazırlanan Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi'ndeki (TUDES) bir takım unsurların iptalini ve uygulanmasının durdurulmasını talep etti.

Duruşma, 11 Haziran 2020 tarihinde dava hususu işlemin yasal kaynaklarının sorulmasına, davalı İBB, savunma verdikten sonra incelemesine karar aldı.

Esnaf odasının dava dilekçesinde, UKOME kararlarıyla il içi taşımacılığın düzenlenebileceği belirtilerek 'Ne var ki UKOME kararları ile mükerrer nitelikte, cezaların şahsiliğine aykırı, yetki gaspı içerecek şekilde düzenlemeler yapılarak TUDES Hizmet Kalite Yaptırım Cetveli düzenlenmiştir' ifadeleri kullanıldı.

TUDES yaptırım cetvelinin hukuken kabul görülmemesine karşın İBB aracılığıyla aktif olarak hukuka aykırı yaptırımların yürürlüğe konduğu savunuldu. TUDES yaptırım cetveli ve aynı davranıştan idari para cezası, trafikten men ile ceza puanı yürütmeleriyle hem araç sahibine hem de aracı kullanana ayrı ayrı cezalar verildiği kaydedildi.

Bu sebeple yaptırım cetvelindeki bir takım unsuların hükümlerinin suç ve cezada şahsilik ilkesine uymadığı, aynı kabahatten birden çok ceza verilemeyeceğiyle ilgili kararlar sebebiyle çifte ceza içerdikleri için iptali talep edildi.

TECAVÜZ MADDESİ

İptali talep edilen maddeler içerisinde tecavüz gibi toplumda infial oluşturabilecek yüz kızartıcı fiil ya da davranışlar yapılması haline suçu işleyene TCK çerçevesinde verilecek cezaların dışında suçu işlememiş olan tarafa da ceza verilmesiyle ilgili dokuzuncu maddenin olması dikkat çekti.

HAKSIZ KAZANÇ MADDESİ

Haksız kazanç elde edilmesi, müşterinin dolandırılması durumunda, eylemi yapan şoförün araç kartını süresiz iptal eden ve ilave olarak aracın yedi gün izin belgesinin askıya alınmasını barındıran 17. maddenin de iptali talep edildi.

Müşteriye, kontrol memurlarına, diğer şoförlere ya da üçüncü kişilere fiili saldırması, kavgaya dahil olması, şahısların darp edilmesi halinde taşımacı ve sürücülere ayrı ayrı ceza uygulanmasıyla ilgili maddenin de iptali istendi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal