Sudan, Laik Sisteme Geçiyor

30 yıldır şeriat ile yönetilen Sudan'da rejim değişti.

06.09.2020-20:38 - (Son Güncelleme: 06.09.2020-20:45) Sudan, Laik Sisteme Geçiyor

Halk hareketlerinin kısa sürede isyana dönüştüğü Sudan'da 30 yıllık Ömer el- Beşir yönetimini ordu güçleri darbe yapmıştı.

Darbenin ardından devlet içinde yönetim şeklinde köklü bir değişiklik yapılacak.

DİN VE DEVLET İŞLERİ ARTIK BİR ARADA OLMAYACAK

Geçiş hükümeti ile isyancı gruplar arasında sağlanan anlaşmada, din ile devlet işlerinin ayrılması yönünde karar çıktı.

Etiyopya başkenti Addis Ababa'da perşembe günü ilkeler bildirisine imza atan Sudan Geçiş Hükümeti Başbakanı Abdalla Hamdok ile Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) örgütünün Hilu fraksiyonu lideri Abdül Aziz el Hilu'nun laik sisteme geçiş sürecini kabul ettiği öğrenildi.

30 yıllık şeriatçı yönetimin sona erecek olması anlamına gelen bildiride, "Sudan'ın tüm yurttaşlarının haklarının güvence altına alındığı demokratik bir ülke olabilmesi için anayasada din ile devlet ayrılığı ilkesi temel alınmalıdır, bunun yokluğu halinde kendi kaderini tayin hakkına saygı gösterilmelidir" ifadeleri yer aldı.

LAİK SİSTEME TALEP VARDI

Bildiri, geçiş hükümetinin iç savaşa son verme amacıyla 5 silahlı isyancı grupla yürüttüğü görüşmelerde 'tarihi' barış anlaşması imzalaması sonucunda imzalandı.

SPLM-N içindeki iki büyük fraksiyon, laik bir sistemi garanti etmeyen bir barış anlaşmasını imzalamayacaklarını bildirmişti.

Sudan'da şiddetlenen protestolar sırasında, giydiği beyaz elbise ile şarkı söyleyip dans eden 'Sudan'nın Gelini' lakaplı protestocu kadın ise yeniden gündeme geldi.

İsmini gizli tutan Ahfad Üniversitesi öğrencisi, Sudanlı kadının giyindiği beyaz kıyafetin Beşir’in getirdiği kurallardan önce tercih edildiğinin altını çizerek,

“Sadelik, barış ve güzelliği temsil ediyor. Bu kıyafeti şimdi tercih etmemizin nedeni bizi geçmişle bağlaması” diye konuşmuştu.

Sudan’ın Gelini’nin Sudan’da geleneksel olarak gelinlerin kullandığı büyük altın küpeleri tercih ettiğine dikkati çeken Hindi Maliki, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Kıyafeti 1960’lar, 70’ler ve 80’lerde askeri diktatörlere karşı gerçekleştirdikleri gösteriler ve yürüyüşlerde bu kıyafeti tercih eden annelerimiz ve anneannelerimizi hatırlatıyor” sözlerine yer verdi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal