Stokçuların Patates Oyunu Çöküyor! Fiyatı 2 Liraya Kadar Düştü

Seçim öncesinde sahneye konulan patates oyunu çökmeye başladı. Hem yeni sezon ürünlerinin piyasaya çıkması hem de patates ithalatında sıfır gümrük vergisi kararı patates fiyatlarının düşmesine neden oldu. Fiyatların 2 liraya kadar düşmesi bekleniyor.

18.04.2019-11:11 - (Son Güncelleme: 18.04.2019-11:00) Stokçuların Patates Oyunu Çöküyor! Fiyatı 2 Liraya Kadar Düştü

Geride bıraktığımız 31 Mart yerel seçimleri öncesinde meydana getirilmek istenen algı operasyonunun baş ürünü patates, stokçuların ellerinde kaldı. Spekülatörlerle anlaşarak seçim öncesinde stokta bırakılan patatesler çürümeye başlayınca telaş başladı. Yeni sezon ürünlerinin çıkmaya başlaması ve sıfır gümrük vergisi ile patates ithal etme süresinin uzatılması stokçuları iyiden iyiye paniğe sevk etti. Türkiye'de 2018 senesinde 4,5 milyon ton patates üretildi. 2017’de ise 4 milyon 750 bin ton patates üretilen Türkiye’de patates fiyatlarının iki katına çıkması, seçim öncesi meydana getirilmek istenin algı operasyonuna bağlanıyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerde kilosu 5-6 liraya çıkan patates fiyatlarında bu ay sonuna dek hızlı bir fiyat düşüşü tahmin ediliyor.

VERGİSİZ İTHALAT İÇİN SÜRE UZATILDI

Yeni sezon ürünlerinin çıkmaya başlamasının haricinde, patateste "sıfır gümrük vergisi" uygulamasının 31 Mayıs’a dek uzatılması stokçuları patlattı. Patates ithalatında 20 Nisan itibarıyla süresi dolacak “sıfır gümrük vergisi” uygulaması, 31 Mayıs'a dek sürecek. Mesele ile alakalı Cumhurbaşkanı Kararı, dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe alındı. Bu tarihe dek, 200 bin tona kadar patates ithalatında gümrük vergisi olmayacak.

ALMAYIN ELLERİNDE KALSIN

Niğde’den yola çıkan patates dolusu kamyonlar, civar il ve ilçelerde kilosu 2 liraya müşteri buluyor. Konya’nın Ilgın ilçesinde müşteri bekleyen patates soğan dolusu kamyonların görüntüsü sosyal medyada paylaşıldı. Görüntüleri paylaşan vatandaşların, “Bir hafta önce bu patates soğan kamyonları yoktu ve patates soğan pazarda 6 ila 7 liraydı. Bu hafta ise kilosu 2 liradan satıyorlar. Onlarca kamyon dizilmiş. Almayın ellerinde kalsın” biçiminde tepkisini dile getirmesi dikkat çekti.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal