Şişli ve Beylikdüzü İçin Geçersiz Oyların Yeniden Sayılması Kararı Çıktı

İstanbul İl Seçim Kurulu, Beylikdüzü ve Şişli'de geçersiz oyların yeniden sayılması ve geçersiz oyların tespitinin imkansız olduğu anlaşılması durumunda, o sandıktaki İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığına ilişkin tüm oyların da tekrar sayılması kararını aldı.

05.04.2019-12:47 - (Son Güncelleme: 05.04.2019-12:35) Şişli ve Beylikdüzü İçin Geçersiz Oyların Yeniden Sayılması Kararı Çıktı

Kurulun aldığı kararda, AK Parti Beylikdüzü İlçe Başkanı Dilaver Sargın'ın Beylikdüzü İlçe Seçim Kurullarına başvurarak, oy sayım ve döküm işlemleriyle sandık sonuç tutanaklarının yeniden düzenlenmesi, geçersiz oyların yeniden sayılması, tutanaktaki hataların düzeltilmesi ve İBB Başkanlığına ait oy pusulalarının tümünün sayılarak birleştirme tutanaklarının buna göre düzeltilmesine karar verilmesi yönünde itirazda bulunduğu anımsatıldı.

Bu itirazların, Beylikdüzü İlçe Seçim Kurullarınca reddedildiği, bunun üzerine İstanbul İl Seçim Kuruluna başvurulduğu bilgisi verilen kararda, bu itirazlarla ilgili kararın, İstanbul genelinde aynı sebebe dayanan itirazlar hakkında, farklı uygulama ve sonuçlar doğmaması gözetilerek verildiği aktarıldı.

İsteklerin kısmen kabul edildiği, sandık sonuç tutanaklarına yanlış giriş yapıldığı iddiaları hakkında, ilçe seçim kurullarınca resen düzeltmeler gerçekleştiği ve maddi hataların düzeltilmesi için her zaman işlem yapılabileceği denilen kararda, Beylikdüzü İlçe Seçim Kurulunun bu yöndeki ret kararının kaldırılması talebinin reddine karar verildiği belirtildi.

Bütün oyların tekrar sayılması isteğinin de sebebi ve kanıtı olmadığı nedeniyle reddine hükmedilen kurul kararında, geçersiz oylar hakkında ise "çoğun içinde az vardır" kuralı uyarınca 298 sayılı yasanın 105. maddesinin 2. fıkrasındaki, "geçersiz sayılan oy pusulası sayısı ve geçersizlik sebebi işlenmek zorundadır" hükmüne göre, bu hususların sonuç tutanaklarına hiç yazılmadığı gerekçesiyle geçersiz oyların yeniden sayılmasına, Beylikdüzü İlçe Seçim Kurulları kararlarının bu yönden kaldırılmasına karar verildi.

''GEÇERSİZ OYLARIN TESPİTİNİN MÜMKÜN OLMADIĞI ANLAŞILIRSA TÜM OYLAR YENİDEN SAYILACAK"

Kararda, "Ancak seçim torbasının açılmasından sonra geçersiz oylar ayrı şekilde bağlanıp mühürlenmediği ve diğer oylarla karıştırıldığı veya ilgili tutanaktaki geçersiz oy sayısının tutanakta yazılandan eksik ya da fazla olması ve bu şekilde geçersiz oyların tespitinin mümkün olmadığının anlaşılması durumunda, o sandıkta Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ilişkin tüm oyların yeniden sayılarak sandık sonuç tutanağının yeniden düzenlenmesi gerektiğine, YSK'nın 3 Nisan 2019 tarihli kararı, 3. maddesi uyarınca yeniden yapılan sayımla ortaya çıkan sonucun tüm siyasi parti ve bağımsız adaylar yönünden geçerli olması gerektiğine oy birliğiyle karar verildi." ifadeleri kullanıldı.

ŞİŞLİ'DE DE YENİDEN SAYIM YAPILACAK

İstanbul İl Seçim Kurulu, AK Parti Şişli İlçe Başkanlığının itirazına yönelik talebi için de karar verildi. Kurul, Beylikdüzü'ndeki sayıma ilişkin verdiği kararının aynısını uygulayarak, Şişli 1. İlçe seçim Kurulu ve Şişli 2. İlçe Seçim Kurulu için de hüküm kurdu.

Böylece, Şişli 1. ve 2. İlçe Seçim Kurulunda geçersiz oylar yeniden sayılacak geçersiz oyların tespitinin mümkün olmadığının anlaşılması durumunda, o sandıktaki İBB Başkanlığına ilişkin tüm oylar, yeniden sayıma tabi tutulacak.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal