Sinirbilim Uzmanı Prof. Dr. Sinan Canan’dan Önemli YKS Tavsiyeleri

Hafta sonu yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve sınav stresine ilişkin haber365’e konuşan Prof. Dr. Sinan Canan, öğrencilere önemli uyarılarda bulundu.

23.06.2020-14:31 - (Son Güncelleme: 23.06.2020-16:16) Sinirbilim Uzmanı Prof. Dr. Sinan Canan’dan Önemli YKS Tavsiyeleri

Oğuzhan Çağlar / haber365.com.tr

Bu hafta sonu yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile artan sınav stresinin yönetilmesi hakkında haber365’e konuşan Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Sinirbilim Uzmanı Prof. Dr. Sinan Canan, “Olumsuzluklara değil, olumluluklara ve hayallere odaklanmak gerekiyor. Ne kadar olumlu hayal artarsa sınav performansı o kadar artacak, stresi de bir o kadar azalacaktır.” dedi.

“MASKE KULLANMAYA ALIŞSINLAR”

Öğrencilerin sınav boyunca maske takmak zorunda olduklarına değinen Canan, “Sınav sabahı kalkmakta zorluk çekmemek ve geç yatma sorunu yüzünden uykusuzluk yaşamamak için akşamları erken yatmaya ve sabahları da erken kalkmaya alışmaları gerekiyor” dedi.

Öğrencilerin maskeye alışması gerektiğine değinen Canan, “Nitekim sınav boyunca maske kullanacaklar, bu yüzden iki üç saat maskeyi çıkarmadan dolaşmaya, bir şeyler okumaya alışmalılar. Bu şekilde maske stresini atmış olacaklar.”  İfadesini kullandı.

Canan ayrıca “Öte yandan, kalan bu günlerde ders çalışmamalılar. Bunun yerine herhangi bir kaynağa bakmadan bildikleri konuları not alsınlar. Bu sâyede kendilerine güvenleri gelecek ve aynı zamanda hafızalarını da kuvvetli tutmuş olacaklar.” diye konuştu.

“İNTERNETTEN VİDEO İZLESİNLER”

“İnsanların sınavdan dolayı stres olmalarının sebebi sınavdan başka bir şey düşünmüyor olmalarıdır.” diyen sinirbilim uzmanı sözlerine şöyle devam etti: “Halbuki yaşayan herkes biliyor ki sınav sadece bir geçiştir. Esas sınav hayatta geliyor, bu yüzden hayattaki sınava hazırlanmak lazım.

Bu bir haftayı, ‘Ben bu hayatta ne yapmak istiyorum?’ sorusunun karşılığını aramak ve bulmak üzere geçirsinler. Zaten üniversite sınavının ardından puanlara göre tercihler yapılacak. O zamana kadar motivasyon geliştirebilmek için internetten video izlesinler. Mesleğinde iyi olan insanların meslek tavsiyelerine baksınlar.

Arzuladıkları bir meslek varsa onun geleceğine dair konuşan insanları dinlesinler. Yâni bu bir haftayı geleceklerine dair yatırım için harcasınlar. Çünkü sınavdan kafalarını kaldırıp biraz ileriye bakarlarsa sınav onlara daha kolay gözükecek ve böylece stresleri de azalmış olacak.”

“GÜNDE 10 DAKİKA…”

Öğrencilerin en büyük sorununun stres olduğunu belirten Prof. Dr. Sinan Canan, öğrencilere stresi yenebilmeleri için şöyle bir egzersiz önerdi: “Bu haftayı günde yaklaşık bir on dakikalarını bu egzersize ayırarak geçirirlerse, streslerinde büyük bir azalma görecekler.

Yapacakları şey ise çok basit: dik pozisyonda bir koltuğa, sandalyeye oturacaklar ve “Hiçbir şey yapmayacağım” diye niyet edecekler.

Telefon, bilgisayar, televizyon her türlü uyarandan uzak, dünyadan nispeten soyut bir şekilde yalnızca hiçbir şey yapmadan duracaklar.

Bu süreçte bedenlerini anlamaya, ruhlarını dinginleştirmeye odaklanacaklar. Bu egzersizi tekrarladıkça streslerinde büyük bir azalma hissedeceklerdir.”

“NE İSTEDİKLERİNİ BİLMELİLER!”

“Bu sınava girdikten sonra en kötü ihtimali düşündüğünüzde karşınıza açıkta kalmak veya istediğiniz bölüme yerleşememek çıkar.” diyen Canan, şu ifadelerle sözlerini tamamladı:

“Böyle bir durumda öğrencilerin istedikleri özel bir bölüm varsa bir sene daha beklemeleri kayıp olmayacaktır.

Çalışarak daha iyi bir yer kazanabileceğini düşünüyorlarsa bu, kayıp olarak görülmemelidir. Nitekim ne istediğini bilen biri, bir şekilde o istediğine ulaşır.

Fakat ne yapmak istediğinizi bilmiyorsanız, hayalleriniz net değilse üniversite sınavı zaten işe yaramaz. Bu yüzden de sınavdan daha çok endişelenmeleri gereken şey ne istediklerini bilip bilmedikleri.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal