Tiryakilere Kötü Haber: Sigaraya ve Alkole Zam Geldi

Sigara ve alkolden alınan özel tüketim vergisi ÖTV'ye zam geldiği duyuruldu. Yüzde 47 oranındaki vergi zammının ardından sigara ve alkol fiyatlarının ne kadar olacağı merak ediliyor. Detayları sizler için derledik.

02.08.2019-19:33 - (Son Güncelleme: 03.01.2022-16:12) Tiryakilere Kötü Haber: Sigaraya ve Alkole Zam Geldi

Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş geçtiğimiz aylarda sigaraya yapılan zammı açıklamıştı. Yılbaşında ÖTV zammı beklediklerini de duyuran Aybaş'ın dediği oldu. Sigara ve alkolden alınan ÖTV vergisine yüzde 47 oranında zam geldiği paylaşıldı. İşte detaylar...

ENFLASYONDAKİ YERİ

ÖTV zammının ardından enflasyon sepetinde sigara ve alkollerin son beş yıldaki yeri ve yüzdelik yeri açıklandı. Buna göre sigara ve alkollü içeceklerin enflasyon ağırlıkları;

2017 - Yüzde 5,87

2018 - Yüzde 5,14

2019 - Yüzde 4,23

2020 - Yüzde 6,06

2021 - Yüzde 4,88

Alkollü İçecekler ve Tütün grubunda yer alan ürünlerin enflasyon ağırlık oranları ise şöyle:

Rakı - Yüzde 0,1065

Viski - Yüzde 0,0209

Şarap - Yüzde 0,0264

Bira - Yüzde 0,1572

Sigaralar - Yüzde 4,5656


2021 YILINDA SİGARAYA ZAM GELMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde yeni sigaraya fiyatlarını açıklayan Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, maliyet ve kur farkından kaynaklı olarak bir sigara grubuna 2 TL zam geldiğini açıkladı. Aybaş açıklamasında bahsedilen sigara grubu fiyatının 14 TL’den 16 TL’ye yükseldiğini söyledi.

Yeni fiyatları sosyal medyada paylaşan başkan Özgür Aybaş, diğer sigara gruplarının da durumdan etkileneceğini söyledi. Şu an olmasa bile yakında diğer sigara gruplarına da zam gelecek dedi. 2 TL’lik zammı açıklayan Aybaş, maliye ve kur farkının tekel sektörünü de etkilediğini söyledi.

Aybaş, yaptığı bir diğer paylaşımda ikinci zammın / ÖTV zammının 2022 yılının başında tekrar geleceğini söyledi. Döviz kurunda ve ekonomik alanda iyileşme olmadığı sürece başka zamların da geleceği öngörülebilir. Tüketiciler, indirimin geleceği dönemi bekliyor.

ÖTV ZAMMINA TEPKİ GELDİ

Son zamanlarda ardı ardına açıklanan zamlardan sonra bir zam da sigaraya geldi. Haberlerin ardından diğer zamlara olduğu gibi sigara zammına da tepki gösterildi. İnsanlar sosyal medyada ikiye bölündü. Sigara içmeyenler bu tür tekel ürünlerine zam gelmesinin faydalı olacağını düşünürken sigara tüketicileri zam haberinden oldukça mutsuz.

Yapılan sigara zammının üzerine tekrar bir ÖTV zammı alınmasının ardından sigara içenler yapılan zam aralığının bu kadar kısa olmasına da tepki gösterdi. Bu ürünlerde tüketici, indirim gelip gelmeyeceğini merak ediyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal