Sigarada Tek Tip Paket Uygulamasına Bugün Geçiliyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı "Tütün mamullerinde düz ve standart paket" uygulamasına bugün geçileceği yönünde bir açıklama gerçekleşti.

05.12.2019-11:22 - (Son Güncelleme: 05.12.2019-16:09)

Tarım ve Orman Bakanlığı "Tütün mamullerinde düz ve standart paket" uygulamasına bugün geçileceği yönünde bir açıklama gerçekleşti.  Mevcut sigaralar ise 5 Ocak'a kadar satılabilecek.

Sağlık Bakanlığı'nın görüşü alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelikle, sigara paketlerinin üzerindeki sağlık uyarı alanı yüzde 85'e yükseltildi.

Söz konusu ikazlar paketin arka yönünde de bulunacak. 14 yeni birleşik (resimli) sağlık uyarısı belirlendi. Bütün paketlerde yer alacak ibarelerden biri de birleşik (resimli) sağlık uyarıları içerisinde yer alan "Alo 171 Sigara Bırakma Hattı" mesajı olacak.

Marka, logo ve simgeler ise kaldırıldı. Bugünden itibaren başlayacak olan düz ve standart paket uygulaması ile paketlerin çeşitli renklerinden ve grafik tasarımlarından kaynaklanan çekiciliğinin ve yanıltıcı özelliğinin ortadan kaldırılması, sağlık uyarıları mesajlarının caydırıcı etkisinin artırılması hedefleniyor.

Yeni düzenleme ile marka, ayırt edici ibare ve diğer zorunlu bilgilerin yazıı biçimi, rengi, konumu standart hale getirildi. Tütün mamulü çeşidini belirleyen ayırt edici ibare ise paketlerin üzerinde bulunacak

Nargilelik tütün mamulü paketlerinin iç ambalajı ile puro ve sigara paketlerinin varsa iç ambalajları üzerine marka ve ayırt edici ibare siyah renkle belirtilecek.

Paketlerde, "Sigara içmek öldürür-hemen bırakın" genel uyarısı ile "Tütün dumanı, kansere yol açtığı bilinen 70'ten fazla madde içerir"uyarısı yer alacak.

Paketlerin ön yüzündeki "18 yaşını doldurmayanlara satılamaz" şeklindeki uyarı, "18 yaşını doldurmayanlara satışının cezası hapistir" olarak değiştirildi.

SAĞLIK UYARI MESAJLARI
Paketlerde sigara içen insanlara ilişkin resimli uyarılarda yer alan ifadelerden bazıları şöyle: "Sigara içiyorsanız çocuğunuzun da sigara içme ihtimali iki kat fazladır, Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur."

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal