Sel Suyunda Coronavirüs Var Mı? Uzman İsim Açıkladı

Son günlerde Bursa ve İstanbul'da etkili olan sel beraberinde, "Sel sularında coronavirüs var mı?" şeklindeki soruyu beraberinde getirdi. Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan uzman isim bu riskin olduğunu söyledi.

25.06.2020-15:54 - (Son Güncelleme: 25.06.2020-15:44) Sel Suyunda Coronavirüs Var Mı? Uzman İsim Açıkladı

Ülkemizde etkili olan yağışların ardından oluşan sel felaketi coronavirüs riskini de gündeme getirdi. Vatandaşar seldan coronavirüs bulaşıp bulaşmadığını merak ederken, konuyla ilgili olarak Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Uzun, "Sel felaketleri enfeksiyon hastalıkları açısından oldukça ciddi. Çünkü kanalizasyon karışma olasılığı oldukça yüksek. Belki sadece yağan yağmur olsa sıkıntı olmaz ancak kanalizasyon karışmasından dolayı büyük sıkıntı yaratıyor. Özellikle dışkıyla bulaşan birçok hastalık kişilere geçebilir. Bunlar ishal yapan etkenler mesela tifo, paratifo gibi ciddi hastalıklar baş gösterebilir. Yine sadece sel sularından geçen mikroorganizmalar var. Bunlar ciddi enfeksiyonlara yol açabilir." dedi.

Coronavirüsün sel sularıyla bulaşabileceğini söyleyen Uzun, "Tabii günümüzde ise herkesin aklına coronavirüs gelecek. Biliyoruz ki dışkıda coronavirüs gösterildi. Yani bulaşabilir. Yani sel sularına kanalizasyon suyu karışmışsa coronavirüs bulaşabilir. Diğer mikroorganizmalara göre çok fazla olabileceğini düşünmüyorum. Ama olası mı, evet olası. Fakat ondan çok daha önemli diğer mikroorganizmalar tifo, dışkıyla bulaşan ve ishal yapan diğer hastalıklar, oldukça ciddi hastalıklardır. Erken de tanı konmazsa sıkıntı yaratabilir." ifadelerini kullandı.

Sel suyu ile temas eden kişilerin sağlık kuruluşuna gitmesini söyleyen Uzun, "Sel sularıyla temasınız bulunduysa ve sonrasında kişide ateş gelişirse, halsizlik olursa yani bir enfeksiyon tablosu olursa hemen bir hekime başvurmalarında fayda var. Ve hekime de mutlaka 'yakın zamanda sel sularıyla temas ettim' söylemesi gerekiyor ki, biz ona göre hangi mikroorganizma ya da mikrop bu hastalık olabilir diye onu tahmin edelim ve ona göre tedbir alalım." ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal