Savunma Nasıl Yazılır?

Memur savunma nasıl yazılır örnek? Savunma nasıl yazılır okul? İş yerinde savunma nasıl yazılır? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

22.05.2018-23:15 - (Son Güncelleme: 22.05.2018-23:01) Savunma Nasıl Yazılır?

İŞÇİNİN SAVUNMASININ ALINMASINDA USÜL

İş sözleşmesi, işçinin kişiliğine bağlı nedenlerle feshedildiği zaman işçinin savunmasının alınması zorunluluğu bellidir. Bu zorunluluk yerine getirilirken dikkat edilmesi lazım olan bazı konular vardır. Nitekim işçinin savunmasının ne zaman alınması lazımdır, ne biçimde alınması lazım feshin geçerli mi geçersiz mi olduğu hususunda önem arz etmektedir.

İşverenin Bildirimi: İşveren, iş sözleşmesini işçinin şahsından kaynaklanan nedenler sebebiyle feshedeceğini yazılı olarak tebliğ etmelidir. Bu tebliğde işçinin savunması için gerekli süre verilmeli, bu zaman zarfında savunmasını yazılı olarak yapması lazım olduğu, savunmasını bu zaman içinde yapmadığı zaman savunma hakkında vazgeçeceğini uyararak açıklamalıdır.

İşçinin Savunması Yazılı Olarak Alınmalıdır: İş Kanunu’nun 19. maddesinde işverenin fesih tebliğini yazılı olarak yerine getirmekle yükümlü olduğu bellidir. Ancak madde devamında savunma mecburiyetinden konuşulurken hiç bir yazılılık şartından bahsedilmemiştir. İş Kanunu’nun 109. maddesine göre ise işçiye yapılan her tebliğin yazılı olarak gerçekleştirilmesi mecburiyeti söz hususudur. Bu maddeden yola çıkarak işçinin savunmasının yazılı ve imzalı biçimde alınması gerektiği açıktır. Nitekim işçinin savunması sözlü olarak da alınabilir ancak bu konu, şayet ilişki dava aşamasına giderse, ispat açısından problem çıkaracaktır. İşbu sebeple işçinin savunmasının yazılı olarak verilmesi hem işveren hem de işçi bakımından ispat problemini ortadan kaldıracaktır Önemli olan bir diğer nokta da savunmanın verilmesi sırasında işçinin imzasının da olmasıdır. Nitekim imza, savunmanın kime ait olduğunu isbat açısından ileride ortaya çıkacak sorunları engelleyecek özelliktedir.

İşçiye Savunma İçin Uygun Bir Süre Verilmelidir: İşçinin savunmasının alınması halinde, işçiye savunma için uygun bir zaman sağlanmalıdır. Her ne kadar buna ilişkin İş Kanunu ve bağlı kanunlarda bir hüküm olmasa da hakkaniyet kuralları açısından bu biçimde davranmak lüzumsuzdur. İşçiye uygun bir süre verilmediği zaman işçinin savunma hakkı engellenmiş olacak, bu sebeple gerçekleştirilen fesih geçersiz bir fesih olarak tanımlanacaktır.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal