Sarıyer'in Derbent Mahallesinde İmar Planı Değiştirildi

İstanbul'un en eski gecekondu mahallesi Sarıyer Derbent için düzenlenen imar planları, yerel seçime sayılı günler kala değiştirildi.

27.02.2019-13:29 - (Son Güncelleme: 27.02.2019-13:22) Sarıyer'in Derbent Mahallesinde İmar Planı Değiştirildi

1960'lı senelerden bu güne kadar yıkımlara direnen, 1970'li senelerde çekilen Yeşilçam filmlerine set olan İstanbul'un en ünlü gecekondu mahallesi Derbent, gelen yerel seçimler öncesi gene bir imar çalışması ile gündeme taşındı. İstanbul Sarıyer ilçesinde Derbent ve Darüşşafaka mahallelerinde kalan yaklaşık 280 bin metrekarelik riskli bölge ile alakalı hazırlanan imar planı değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından itirazlar için 26 Şubat günü askıya çıkarıldı. 1600'e yakın gecekondunun yer aldığı mahalle için verilen riskli alan kararları ve buna bağlı olarak düzenlenen imar planları daha önce açılan davalar neticesinde iptal edilmişti. Şuan da plansız halde olan Boğaziçi "Geri görünüm ve etkilenme" bölgesinde kalan mahalle için düzenlenen plandaki en dikkat çekici değişiklik "Dönüşüm Modeli" kısmı oldu.

"HAK SAHİPLERİNE KONUT TAHSİS EDİLECEK"

Sözcü'nün haberine göre, plan açıklama raporuna yeni ilave edilen "Dönüşüm Modeli" kısmında, bölgedeki yerleşimin bütünüyle gecekondulardan oluştuğu için hak sahiplerinin belirlenmesinde ve gecekondu sahiplerine dönük gerçekleştirilecek işlemlerde "Gecekondu Kanunu" ve "İmar Affı" kanunları kapsamında hareket edileceği kaydedildi. Bu kanunlar kapsamında hak sahipliği olan kişilere konut verileceği, kalan konutların benzeri uygulamalarda "stok-rezerv konut" olarak değerlendirilebileceği açıklandı.

1 YILLIK KİRA BEDELİ ÖDENECEK

Riskli bölge içinde İBB mülkiyetindeki parsellerde olan vatandaşlar için en yakın rezerv (yeni) konut alanında geçici konut yapımı sağlanacak. Boşaltılacak yerlerde ise alt yapısıyla beraber anahtar teslim yapılacak sosyal konutlar Derbent Mahallesi'ndeki vatandaşlara verilecek. Gecekondu sakinlerinin tahliyesi esnasında taşınma masrafları karşılanacak ve kiracılara 1 senelik kira bedeli verilecek.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal