Salgın Döneminde O Ulaşımı Tercih Ettiler Satışlar Dörde Katlandı

Bütün dünyayı tesiri altına alan coronavirüs pandemisi insanların hayat ve tüketim alışkanlıklarını da büyük oranda değiştirdi.

08.07.2020-13:06 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-12:46) Salgın Döneminde O Ulaşımı Tercih Ettiler Satışlar Dörde Katlandı
Salgın döneminde bisiklete olan talep yükselince fiyatlar da yükseldi. 35 senedir böyle bir yoğunluk olmadığını dile getiren bisiklet bayileri, "Önceden karne zamanları yoğunluk yaşardık ama pandemi döneminde 2 ayda yaptığımız satışları daha önce hiç görmemiştik. En yoğun diyebileceğimiz zamanın 4 katı bisiklet sattık" diye konuştu.

Hürriyet'in haberine göre bu dönemde vatandaşların oldukça yoğun bir şekilde rağbet gösterdiği araçlardan biri de bisiklet oldu. Hal böyle olunca bütün dünyada internetten alışveriş için yapılan bisiklet aramaları son beş senenin zirvesine ulaştı. Piyasada bisiklet bulmak güç bir duruma geldi, fiyatlar ise tavan seviyeye ulaştı.

'DÜKKANDA ADIM ATACAK YER YOKTU'

Bisiklet pazarının merkezi durumuna gelen Unkapanı'ndaki Bisikletçiler Çarşısı'nda 35 senedir esnaflık ve ünlü markaların bayiliğini üstlenen Doğan Kılıç, artan talebi şu ifadelerle dile getirdi:

"Esnaflık tarihimin en yüksek satışını bu 2 ayda yaptım. Bizim yılardır en yoğun günlerimiz karne zamanları olurdu. Ama bu salgın başladıktan sonra büyük bir hareketlilik yaşamaya başladık. Tarif etmek zor ama dükkanların önüne park eden arabalar burada yolu kapatıyordu. Geçen haftaya kadar dükkanda adım atacak yer yoktu."

Talebe bağlı bir şekilde bisiklet fiyatlarının yükseldiğini dile getiren Kılıç, "Bu çarşıda fiyatlar her ocak ayında markalar tarafından belirlenir ve onların verdiği fiyatın üzerine kimse çıkmaz. Buradaki artış yüzde 10’u geçmedi ancak büyük spor mağazaları fiyatları neredeyse ikiye katladı. O mağazalardan bisikleti alıp bize montaj için getiren vatandaşlar aynı bisikleti bin lira ucuz görünce pişman oluyor. Vatandaşlar bazı fırsatçılara karşı dikkatli olmalı. İyice araştırmadan bisiklet almasınlar” ifadelerini kullandı.

ARTIK YÜZDE SEKSENE ULAŞTI

Bisiklet fiyatlarında 2019'a kıyasla ciddi oranda bir artış görülüyor. Bu model ve markalarda değişiklik gösterse de % 20 - % 80’e varan yükselişler mevcut. Çocuk bisikletlerinde fiyatlar 400 TL ile 800 TL arasında farklılık gösterirken, yetişkinlerde bu rakam 4 bin TL'yi buluyor. Farklı özellikleri olan sahip bisikletlerde fiyatlar 40-50 bin TL'ye kadar çıkıyor. Spor ve kamp gereçleri satan büyük mağazalarda fiyatlar bayilere kıyasla % 30 daha fazla.

SALGIN HESAPLARI DEĞİŞTİRDİ

Çarşı esnafına kıyasla piyasada bisiklet olmamasının en büyük sebebi satış yapamama kaygısıyla yurtdışına yollanan bisikletler. Esnaf, şu ifadelerle vaziyeti özetledi:

“Pandemi başladığında ilk etapta Anadolu’daki çok sayıda bayi siparişlerini azalttı. O dönemde Avrupa’dan güçlü talep devam ediyordu ve bu bisikletler Avrupa’ya gönderildi. Daha sonra içeride yoğun bir talep olunca buna cevap vermekte zorlandılar”.

Bisiklet almak için gelenlerin ilk sebep olarak toplu taşımadan kaçınmak olduğunu dile getiren Doğan Kılıç, "Bisiklet önceden karne hediyesiydi. Sadece çocuklara alınırdı. Salgınla beraber insanlar artık bisikleti bir ulaşım aracı olarak görmeye başladı. Özellikle sahil bandına yakın, düzlüğün ve parkların fazla olduğu ve sitelerin yoğunlaştığı bölgelerde çok daha fazla kullanım var. Ulaşım ihtiyacının yanı sıra artık kadınlardan da fazla talep geliyor. Spor için tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Terkar çarşıda senelerdir esnaflık yapan ve ilk kez piyasada bisiklet bulmakta zorluk yaşadıklarını belirten Caner Doğan da şu ifadeleri kullandı:

“Ailem 25 yıldır bu çarşıda. Daha önce bunun bir benzerini yaşamadık. En fazla satış yaptığımız zamanın da 4 kat fazlasını gerçekleştirdik. Vatandaşların talebine yetişemiyoruz. Piyasada bisiklet kalmadı. En fazla satışı orta segmentteki gruplarda yaşadık. Genellikle 2 bin lira bandında yoğunlaştı.”
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal