Reuters'den İlginç İddia! Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı İkna Etti

Kurun yükselişin ardından Başbakan Binali Yıldırım, Merkez Bankası'nın faiz artırımı konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ikna etti.

25.05.2018-08:56 - (Son Güncelleme: 25.05.2018-09:06)

Ajansın konuya yakın üç AK Parti’li yetkiliye dayandırdığı haberinde, TL'de değer kaybının devam etmesinin sonrasında Başbakan Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, geçtiğimiz Pazartesi günü olağanüstü bir görüşme yaptı.

'KALICI HASARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ'

Haberde, bu görüşmede, dövizdeki artışa karşı atılacak adımların görüşüldüğü ifade edildi. Aktarılan bilgeye göre, "Konuya yakın kaynaklardan biri, bakanların, risk altında olanın yalnızca para birimi olmadığını, aynı zamanda ekonomiye yönelik 'kalıcı hasar' oluşmasının da önüne geçilmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi"

'CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NEDENİYLE FAİZ ARTIŞI BEKLETİLDİ'

Bu görüşmede, dövizdeki artışı engellemek için faiz artırımına gidilmesi gerektiği hususunda görüş birliğine varıldı. Ancak Merkez Bankası, Cumhurbaşkanı Erdoğan Erdoğan'ın faiz artırımına yönelik duruşu sebebiyle anında harekete geçmek istemedi.

Bu görüşmenin sonrasında aynı gün içerisinde Başbakan Binali Yıldırım ile bir toplantı yaptı ve burada, faiz artırılması gerektiği doğrultusunda görüş birliğine varıldığı ifade edildi.

Görüşmeler, salı günü de devam etti ve T’de ki düşüşün önlenebilmesi için atılabilecek ek adımlar görüldü. Tüm bu görüşme trafiği sürerken, TL’deki değer kaybı da devam ediyordu. Dolar/TL paritesi, haftaya 4.50 bandının üzerinde başlamış ve böylece sene başından bu yana liranın değer kaybı da yüzde 20 seviyesine çımkmıştı.

'TÜRK HÜKÜMETİNİN EN ÜST KADEMESİNDE YAŞANAN GERİLİM'

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a faiz artırımı meselesinin iletilmesi ilk anlaşmanın sağlanmasından üç gün sonra, çarşamba günü oldu. Aynı gün içerisinde TL’ye yönelik yoğun satışlar sürmüş ve döviz 4.92 düzeyini de aşarak tüm zamanların en yüksek düzeyine çıkmıştı. Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı olağan görüşmede, liradaki düşüşün durdurulması için faiz artırılması gerektiği görüşünü aktardı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ikna etmesinin sonraısnda Merkez Bankası Para Politikası Kurulu olağanüstü toplanarak, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını 300 baz puan artırdı ve yüzde 13.5'tan yüzde 16.5'a çıkardı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal