'Rejiminin Anladığı Tek Dil Ölüm ve Yıkımdır'

Suriye'de Esed rejiminin yaptığı insanlık suçları ve tutuklulara yapılan işkence fotoğraflarını sızdıran "Caesar" kod isimli eski askeri polis, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde, Suriye'de şahit olduğu anları anlattı.

12.03.2020-12:10 - (Son Güncelleme: 12.03.2020-11:51) 'Rejiminin Anladığı Tek Dil Ölüm ve Yıkımdır'

Suriye'de Esed rejiminin yaptığı insanlık suçları ve tutuklulara yapılan işkence fotoğraflarını sızdıran "Caesar" kod isimli eski askeri polis, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde, Suriye'de şahit olduğu anları anlattı.

Uluslararası kamuoyuna Anadolu Ajansı tarafından açıklanan, Suriye'de yapılan insanlık dışı işkence fotoğraflarını ortaya çıkaran Caesar'ın aynı zamanda Beyaz Baretliler (Suriye Sivil Savunması) Başkanı Raid Salih ve 15 yaşındayken rejim kontrolü altındaki cezaevlerinde işkenceye maruz kalan Ömer Alshogre de rejimin acımasızlığını ele alan oturumda şahitlik etti.

Kongreye kimliğinin ortaya çıkmaması için mavi bir yağmurluk giyerek, başını da kapatarak gelen ve güneş gözlüğü takan Caesar’ın açıklaması esnasında herhangi bir video veya ses kaydının alınmasına izin verilmedi. Komite, Caesar’ın güvenliğini düşünerek böyle bir karar verdiklerini belirtti.

ÖLÜMLERİ DURDURUN ÇAĞRISI

Kongre’ye kendisine bu imkanı sundukları için teşekkür ederek açıklamalarına başlayan Caesar, rejim içerisinde 2,5 sene boyunca adli fotoğrafçı olarak vazife yaptığını ve Esed rejiminin yaptığı insanlık dışı işkence ve uygulamalara yakından tanıklık ettiğinin altını çizdi.

Rejim cezaevlerinde halen 250 binden fazla Suriyelinin tutuklu olduğunu, pekçoğunun gördüğü işkenceler ve açlık nedeniyle ölümle burun buruna olduğunu ifade eden Caesar, başta ABD olmak üzere uluslararası kurullardan acilen müdahale edilmesini talep etti.

ABD Kongresi aracılığıyla sunulan ve Suriye'deki savaş suçları sebebiyle Esed rejimi ile buna yardım eden yabancı paralı askerlere yaptırım öngören Suriye Sivil Koruma Yasası'nı atıfta bulunan Caesar, şu ifadeleri kullandı:

"Bizler 9 yıldır bombardıman ve işkenceye tabi tutulurken ABD sadece seyretti. Size, Suriyelileri insani açıdan kardeşiniz olarak görmeniz ve orada devam eden katliamı durdurmanız için yalvarmıştık. Şimdi tek bir isteğimiz var. Ölümleri durdurun. Ayrıca bu yasa Suriyelilerin son umudu. ABD'nin uluslararası topluma öncülük ederek orada yaşanan insanlık dışı faaliyetlere son vermesini umuyoruz."

"Rejimin anladığı tek dil ölüm ve yıkımdır"

Öte yandan rejimin, Türkiye el atana kadar Rusya ve İran'dan aldığı yardımla İdlib'e yöneldiğini ve orada yaşayan 3 milyon sivili hedef gözetmeksizin bombaladığını ifade eden Caesar, uluslararası toplumun yineden sessiz kalması halinde Esed'e yeni savaş suçları işlemesi hususunda yeşil ışık yakılacağının altı çizildi.

Caesar aynı zamanda, kıdemli Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'ın çağrısını yineleyerek, sivillerin zarar görmemesi adına İdlib'in acilen uçuşa yasak bölge olarak nitelemesi için ABD yönetimine çağrı yaptı.

Caesar, "Unutulmamalıdır ki Esed rejimi diplomasi veya anlaşmadan anlamaz. Tıpkı destekçileri Rusya ve İran gibi, rejimin anladığı tek dil ölüm ve yıkımdır. Bu sebeple yayımlanan kınama mesajları Esed'i durdurmak için yeterli değil. Kendisinin yaptıklarından sorumlu tutulacağı mesajı verilmeli, daha fazlası yapılmalıdır." diye konuştu.

"Türkiye'nin sizlerin desteğine ihtiyacı var"

Diğer taraftan İdlib'deki hale değinen ve oradaki halin insani açıdan yaşanılmaz bir durum aldığının altını çizen Beyaz Baretliler (Suriye Sivil Savunması) Başkanı Raid Salih de Türkiye'nin İdlib bölgesinde başlattığı Barış Kalkanı Harekatı'nın bölgedeki Suriyelilere bir müddetliğine de olsa nefes aldırdığına işaret etti.

Salih, Türkiye'nin yaptığı askeri harekatın, sivillerin öldürülmesini engellemek için dahi olsa Esed'e karşı askeri bir hamle yapmanın daha fazla gerginliğe sebep olacağı iddiasını çürüttüğünü ifade ederek, "Aksine Türkiye'nin yüzeysel olan bu operasyonu İdlib'deki hava saldırılarını durdurdu. Buna rağmen Türkiye kalıcı bir ateşkes için tek başına yeterli değil. Türkiye'nin sizlerin desteğine ve liderliğine ihtiyacı var." dedi.

Suriye'de ulusal ateşkes ilan edilmesi ve işlenen kitlesel zulüm ve savaş suçları nedeniyle Esed ve yandaşlarının uluslararası mahkemelerde yargılanması için acilen gerekli adımların atılmasının altını çizen Salih, şu ifadeleri kullandı:

"Hiç bir para veya açıklama İdlib'de bir çocuğun kafasına düşen varil bombasını durduramaz. Sizin yaptığınız yardımlarla alınan ambulanslar veya insani yardımlar Rusya ve Esed tarafından bombalanıyor. Oysa sivilleri korumak için siyasi irade gerekli. Suriye hava sahasını uçuşlara kapatarak ilk etapta tüm bu acıları biraz olsun azaltabilirsiniz."

Öte yandan rejime ait cezaevlerinde maruz kaldığı işkenceleri anlatan Ömer Alshogre da babasının gözü önünde öldürüldüğünü, kendisine gıda ve giyecek veren rejim yanlısı görevlilerin dahi cezalandırıldığını belirtti.

Alshogre aynı zamanda, Caesar aracılığıyla çekilen fotoğraflardaki cansız bedenlerin üstünde görülen numara ve adların kendisi ile birlikte birkaç kişiye yazdırıldığını, salon içindeki fotoğraflarda gösterilen cansız bedenlerin çoğunu anımsadığını ifade etti.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal