Recep Tayyip Erdoğan Kimdir?

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk defa halkın oylarıyla seçilen 12.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hayatını anlatan kısa özgeçmişi..

23.01.2018-13:46 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-15:25) Recep Tayyip Erdoğan Kimdir?

Türkiye Cumhuriyeti’nin on ikinci cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, 2014 senesinden bu yana bu görevde hizmet vermektedir. Öncesinde, 2003 senesinden başlayarak 59, 60 ve 61. dönem başbakanlığı yapmıştır. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kurucusudur. Recep Tayyip Erdoğan kimdir, geçmişi ve siyasi yaşamı nasıl şekillenmiştir diye merak edenler bu yazımızda sorularına yanıt bulabilirler.

ÖZGEÇMİŞİ

Recep Tayyip Erdoğan, 26 Şubat 1954’te İstanbul’da doğmuştur. Aslen Rize kökenlidir. Annesi Tenzile Erdoğan, babası Ahmet Erdoğan’ın üçüncü çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. 3 erkek 2 kız kardeşi vardır. Yaşamının büyük bir kısmını İstanbul Kasımpaşa’da geçirmiştir. Piyale Paşa İlkokulu’nda okuduğu sıralarda, harçlık çıkarmak için şeker satmıştır. 196 senesinde, İstanbul İmam Hatip Okulu’na yazılmış, burada futbol müsabakalarına, şiir ve kompozisyon yarışmalarına, liselerarası turnuvalara katılmıştır.

1969’da spora olan ilgisi sayesinde, Camialtı Spor Kulübü’ne katılarak, bu alanda kendini geliştirmeye devam etmiştir. 1973’te İmam Hatip Okulu’ndan mezun olmuş, müfredat dışı derslerini tamamlayıp Eyüp Lisesi’nden lise diplomasını almıştır.

1977 yılında, eski adı İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi olan şimdiki Marmara Üniversitesi’nin Ticari Bilimler Fakültesi’nde öğrenim görmeye başlamıştır. 1981’de bu eğitimini tamamlamıştır.

Bu dönemlerde, spor alanında aktif olarak yer almaya devam eden Erdoğan, Camialtı Kulübü’nde İ.E.T.T. ‘ye transfer olmuş ve 1976’da bu takım İstanbul şampiyonluğu elde etmiştir. 12 Eylül darbesi sonrasında ise Recep Tayyip Erdoğan, futbolu bırakmıştır. Recep Tayyip Erdoğan’ın hayat hikayesi bu noktadan sonra değişmeye başlamıştır.

Üniversitede okuduğu dönemlerde, politika ile yakından ilgilenmeye başlamıştır. Milli Türk Talebe Birliği’nde çalışmış ve 1976’da Milli Selamet Partisi’nin Beyoğlu kolunda Gençlik Kolu Başkanlığı yapmıştır. Aynı sene içinde daha sonra Milli Selamet Partisi İstanbul İl Başkanlığı görevine getirilmiştir.

1980 darbesi sonrası futbolu bırakınca, bir süre özel sektörde çalışmıştır. 1982’de askerle gitmiş, döndükten bir süre sonra da özel bir şirkette genel müdür olmuştur.

MESLEKİ KARİYERİ

Recep Tayyip Erdoğan kimdir sorusuna detaylı cevaplar ararken, onun siyesi kariyerinde izlediği yolları da bilmek gerekir. Erdoğan, 1983’te kurulan Refah Partisi’ne katılarak, siyaset hayatının ilk temel adımını atmış oldu. Bu parti bünyesinde, 1984‘te Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985’te İl Başkanı ve Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi seçilmiştir. 1994 yılına kadar bu parti adına milletvekilliği, belediye başkanlığı adayı olarak seçimlere katılmıştır. 1991 senesinde kazandığı seçim ile milletvekilliği görevine gelmiştir. Fakat tercih oyu oranına dayanan seçim sistemi sebebiyle mazbatası iptal edilmiştir.

1994 seçimlerinde belediye başlanlığına aday olan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak politik hayatını ilerletmiştir. Bu dönemde hakkında pek çok yolsuzluk davası açılmış, milletvekili seçilince bu davalar bir süreliğine dondurulmuştur.

Recep Tayyip Erdoğan kimdir sorusunun en bilinen cevaplarından biri Adalet ve Kalkınma Partisi kurucusu olmasıdır. 2001 senesinde bu partiyi kurması ile Recep Tayyip Erdoğan’ın hayatı büyük bir ivme kazanmıştır. Parti başkanlığı görevini üstlenmiştir.

2003 yılında, Siirt milletvekili olarak meclise girmiştir.

BAŞBAKANLIK VE CUMHURBAŞKANLIĞI DÖNEMİ

Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül’ün ardından, Türkiye Cumhuriyeti’nin 59. Başbakanı olmuştur. Bu dönem sonrası, 2007 ve 2011 meclis seçimlerin sonucunda da başbakanlık koltuğundaki yerini korumuştur. Bu yıllarda, kurucusu olduğu Ak Parti, genel seçimlerde büyük oy üstünlüğü elde etmiştir.

Recep Tayyip Erdoğan, 2014 Haziran seçimlerinde, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez halk oylamasının yapıldığı dönemde, ilk turda seçimi kazanarak ülkenin 12. Cumhurbaşkanı olmuştur.

Erdoğan’ın tavsiyesiyle, 2017’de yapılan Anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanının bir parti mensubu olmasının yolu açılmıştır. Bununla birlikte, Recep Tayyip Erdoğan, tekrar Ak Parti Genel Başkanlığı koltuğuna oturmuştur.

2018’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, yine ilk turda üstünlük sağlayan Erdoğan bu görevine devam etmiştir.

Erdoğan iktidarında, 2017’deki Anayasa değişikliğinde, Parlamenter sistem yerine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi getirilmiştir. Recep Tayyip Erdoğan kimdir diye araştırıyorsanız, 2018 seçimleri sonucunda, bu yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı da kendisi olmuştur. Günümüzde halen bu görevini sürdürmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal