Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Tatilciler İçin Uyarı: Yüzerken Mesafeye Dikkat Edin

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, tatile gitmeyi planlayan vatandaşlar için uyarılarda bulundu. Ceyhan, yüzerken mesafenin korunması gerektiğine dikkat çekti.

27.05.2020-16:41 - (Son Güncelleme: 27.05.2020-16:26) Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Tatilciler İçin Uyarı: Yüzerken Mesafeye Dikkat Edin

Coronavirüs tedbirlerinin yavaş yavaş kaldırılmaya başlanmasıyla birlikte vatandaşlar gündemlerine yaz tatilini getirmeye başladı. Özellikle normalleşmenin ikinci adımıyla birlikte tatil beldeleri yerli ve yabancı turistleri beklemeye başladı. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, tatile gitmeyi planlayan vatandaşlar için açıklamada bulundu. 

"GIDADAN, SUDAN BULAŞ GİBİ OLAY PEK SÖZ KONUSU DEĞİL"

Ceyhan, vatandaşların "Havuz ya da denizden virüs bulaşır mı?" şeklindeki sorusuna da yanıt niteliğinde bir açıklamada bulundu. Ceyhan, tatile gidecek olan vatandaşların rahatlıkla suya girebileceklerini belirtti ve 'havuz suyundan ya da deniz suyundan virüs bulaşır' diye bir korkularının pek bulunmadığını aktardı. Sosyal mesafenin yüzerken de ayarlanması gerektiğini belirten Ceyhan, "Yüzerken de yine mesafeyi korumak lazım. Orada en çok korkulan şey yine, solunum yolunda bir virüs taşıyan kişinin ağzından, burnundan çıkan damlacıklarla bulaşmış herhangi bir yere değdirip ağza buruna götürme şeklindeki bulaşma. Sosyal mesafeye dikkat edecekler. İnsanlar, suya girmedikleri zaman maske takacaklar. Temizliğe çok dikkat edecekler. Otelde herhangi bir yere ellediklerinde ellerini temizlemeden ağızlarına, burunlarına götürmeyecekler. Yoksa gıdadan, sudan bulaş gibi bir olay pek söz konusu değil. Tuzlu suda virüsün daha az yaşadığı gibi bir şey gösterilmedi. Zaten mantıken de pek söz konusu değil. Dolayısıyla deniz suyunun virüsü öldürücü bir etkisi yok. Ancak her zaman, havuza kıyaslarsanız deniz daha temizdir. Onu tercih etmekte yarar var." dedi.

Yazlıkçılara da uyarılarda bulunan Ceyhan, "Normalde yüz bin nüfuslu yerlerde sağlık alt yapısı yetersiz. İyice düşünmelerinde yarar var. Herkesin mutlaka tatile gitmesi gerekmiyor. Evde kalmak tatile gitmekten daha sağlıklı." ifadelerine yer verdi.

ÇOCUKLARINI KREŞE GÖNDERECEKLER İÇİN UYARI

Her kaldırılan tedbirin mutlaka bir risk oluşturduğunu, kreşlerin de yüksek risk taşıyan yerlerden bir tanesi olduğunun altını çizen Mehmet Ceyhan, "Çünkü neticede oraya giden çocukların mesafeye uyması ve maske takması son derece zor. Kreşlerin açılma nedeni tamamen çalışan anne ve babaların işe gidebilmesini sağlamak. Zorunluysa gidilecek tabi ki. Giderken de kreşlere, mutlaka kendilerine gönderilen rehberlere göre tedbirlerini alacaklar. Ama özellikle çocukların götürülürken mutlaka mesafeyi olabildiğince dikkat etmesi, sınıflarda eskisi kadar çok çocuk bulundurulmaması, havalandırmaların daha fazla olması ve çocukların ellerinin değdiği yerlerin sık sık dezenfektanlarla temizlenmesi ve çocuklara da mümkün olduğu kadar el temizliğinin öğretilmesi yararlı olur. İmkanı varsa ailelerin, kreşe göndermeden bakılabilecekse tercih etmekte yarar var." şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal