Prof. Dr. Aziz Sancar'dan Irkçı Yazar Handke'ye Nobel Verilmesine Tepki

Bosna katliamını soykırım olarak görmediğini ifade eden ve ırkçı açıklamaları nedeniyle dünyanın tepkisini çeken Avusturyalı yazara bir tepki de nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar'dan geldi.

10.12.2019-12:56 - (Son Güncelleme: 10.12.2019-12:49)

Avusturyalı yazar Peter Handke, 2019 Nobel Ödülü'ne layık görüldü. 

77 yaşındaki yazar bugün ödülünü alacak. Ancak Handke'nin Srebrenitsa katliamı hakkında sarf ettiği sözleri ve Bosna kasaplarına verdiği destek ödülü eleştirilerin temelini oluşturuyor. 

Türkiye de tepki olarak bugünkü törene katılmama kararı aldı.

Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Hakkı Emre Yunt, Bosna Hersek'te yaşanan soykırımı inkar eden ve her fırsatta eski Sırp lider Slobodan Milosevic'e duyduğu hayranlığı dile getiren Avusturyalı yazar Peter Handke'den dolayı Nobel Ödül Töreni'ne katılmayacağını bildirdi.

HIRVATİSTAN VE ARNAVUTLUK DA BOYKOTA KATILDI

Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanlığı'ndan, Avusturyalı yazar Peter Handke'ye tepki olarak Hırvatistan'ın, bugün düzenlenecek Nobel Ödül Töreni'ne katılmayacağı bildirildi.

Bakanlığın resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Hırvatistan'ın dış temsilciliği olan Stockholm Büyükelçiliği olarak törene iştirak etmeyeceğiz. Edebiyat ödülüne layık görülen şahsın doksanlı yıllarda büyük Sırbistan politikası güden Milosevic'i desteklemesi nedeniyle ödül kararının siyasi olduğu kanaatindeyiz" denildi.

Bu arada, Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakan Vekili Gent Cakaj, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Savaş suçlarının gerekçelendirilmesi ve övülmesinin, bölgede hüküm sürmesi gereken uzlaşma ruhuna engel olduğuna derinden ikna olarak, Arnavutluk'un İsveç Büyükelçisi'ne, Peter Handke'ye Nobel Edebiyat Ödülü'nün verileceği töreni boykot etmesi talimatını verdim." şeklinde konuştu.

"DİZİ DİZİ TABUTLARIN RESMİNİ KAPİMA ASTIM"

Nobelli bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, "Srebrenitsa soykırımı şehitlerinin yeşile sarılmış dizi dizi tabutlarının bir resmi vardı. O resmi 5 yıl ofisimin girişindeki ismimin yanındaki tabelaya astım ki her gün bu soykırımı hatırlıyayım. Boşnak kardeşlerimize de Sırpların “Türk” dediklerini ve bu soykırımında Türkleri oldürdüklerini düşündüklerini Batı basınında da okudum. Bunun acısını hâlâ içimde taşırım. Bu konuda söyleyeceklerim bu kadar." şeklinde konuşarak ödülün Handke'ye verilmesine tepki gösterdi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal