Pompalı Tüfekle Baskına Rağmen Devam Ettiler

Adana’da ciğer ve kıyma kebap yenilmesi alışkanlığının kendiliğinden oluşturduğu festival görünümündeki etkinlik bir kez daha binlerce kişinin katılımı ile gerçekleşti.

13.12.2015-15:49 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Pompalı Tüfekle Baskına Rağmen Devam Ettiler
Tarihi Kazancılar Çarşısı ve Büyüksaat çevresindeki kebapçılarla ’dürümcü’ olarak tanımlanan seyyar kebapçıların 10’a yakın sokakta akşam kapanmış olan dükkanların önünde kurdukları masalar ya da ayaküstü servisler her yıl olduğu gibi Aralık ayının 2. cumartesi havanın kararması ile birlikte başladı.


Farklı müzik gruplarının köşebaşlarında çalıp söylediği şarkı ve türkülerle coşan her yaştan zengin-fakir binlerce kişi için kurulan mangallardan da kebap kokuları yükselmeye başladı. 

Son 10 yılda kendiliğinden her yıl biraz daha artan sayıda binlerce kişinin girip çıktığı Büyüksaat çevresinde saat 22.00 sıralarında kaldırımlara sığmayanlar yollarda oturmaya başlayınca doğal bir festival coşkusu başgösterdi.


Son 2 yılda 15-20 biner kişinin katıldığı etkinlikte, Adanalı olup il dışında yaşayanlardan konukları ile birlikte kente gelenlerin çokluğu dikkat çekti. Bu yıl da binlerce kişinin katıldığı, adı ’Kebap ve Şalgam Festivali’ olarak tanımlanan etkinliğe katılanların azalmasının, toplu yerlerdeki terör saldırıları korkusundan kaynaklandığı belirtildi. 

Kazancılar Çarşısı kebapçılarının dışında kalan kentin farklı semtlerindeki diğer kebapçılarda da dün akşam yüzde 90 doluluk gerçekleşti, otellerde yer bulanamadı. Kazancılar Çarşısı çevresinde alkıl ruhsatlı kebapçılarda sabahın ilk ışıklarına kadar süren eğlenceler devam ederken, etkinliğin geleneğini oluşturan sabah ciğeri için de bu saatlerde gelen gruplara rastlandı.

Sosyal medya üzerinden haberleşme ile gerçekleşen etkinliğin önümüzdeki yıllarda daha düzenli gerçekleşebilmesi için bir komite kurulması bekleniyor.


POLİS BASKINCILARI PÜSKÜRTTÜ

Etkinlik öncesi bazı protesto açıklamaları ve Valiliğin içki reklamı yapılamayacağı açıklaması nedeniyle önceki yıllarda ’Dünya Rakı Günü’ olarak tanımlanan, bu yıl ise ’Kebap ve Şalgam Festivali’ olarak adlandırılan etkinlik süresince çok geniş güvenlik önlemleri alındı. Yürümekte zorluk çekilen sokaklarda sivil polislerin aldığı önlemler sayesinde, ellerinde döner bıcağı ve av tüfeği olan protestocu bir grubun öncüleri 5 kişi kıskıvrak yakalandı. Bu sırada alkol karşıtı slogan atan protestocuların girdiği sokakta panik yaşandı, masa ve sandalyeler devrilip, yemeklerini yiyenler kaçışmak zorunda kaldı.

Kısa süreli paniğin ardından çarşıda toplananlar eğlencelerine devam etti.


KUŞ PAZARINDA CİĞER-KEBAP KLASİĞİ

Adana’da çok uzun yıllardan bu yana Kazancılar Çarşısı’nda kurulan Kuş Pazarı geleneğinden nakledilen anlatımlara göre sabahın ilk ışıklarıyla ciğer kebapla kahvaltı yapar, pavyondan çıkanlar da gelip, bir kaç kadeh daha içip ciğer ve kebap yedikten sonra Irmak Hamamı’na giderek kese yaptırıp toksinleri atarmış. Sonraki yıllarda Kuş Pazarı buradan taşınmasına rağmen ciğerciler yerinde kaldı ve ciğer kebap ve birkaç kadeh rakı alışkanlığı devam etti. 

Küçük gruplar halinde buraya gelenler 2010 yılında başka şehirlerde yaşayan Adanalıları, ’Adana’da Buluşalım’, ’Dünya Rakı Günü’ ve ’Rakı Festivali’ adıyla kente davet etti. Bu etkinliklerin görüntüleri sosyal medyada yayınlanınca her yıl Aralık ayının ikinci haftası buluşmaya karar veren Adanalıların sayısı Kazancılar Çarşısı’nda her yıl katlanarak arttı.
 
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal