PKK'nın Şemdinli Saldırılarının Nedeni Bu

Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK kamplarından sınırdaki Şemdinli ilçesinin kırsal alanlarına sızarak saldırı gerçekleştiren teröristlerin, dikkatleri Suriye'den ülke içine çekmeyi amaçladıkları bildirildi

30.08.2016-13:18 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) PKK'nın Şemdinli Saldırılarının Nedeni Bu

İlçede bir ay içinde teröristlerce gerçekleştirilen 35 saldırıda, 7  güvenlik görevlisi şehit oldu, bir vatandaş hayatını kaybetti, 17 güvenlik  görevlisi ve biri çocuk 2 kişi yaralandı. Operasyonlarda 30 terörist etkisiz  hale getirildi, 2'si yaralı, biri sağ 3 terörist yakalandı, çok sayıda silah ve  mühimmat ele geçirildi. SETA Güvenlik Araştırmaları Direktörü Yeşiltaş: "PKK'nın şu anda yaptığı tek şey, Türkiye'yi Suriye'den caydırmak. İçeride  oyalama taktiğiyle Suriye'nin Türkiye için ikinci planda kalması amaçlanıyor." Güvenlik uzmanı Ağar: "Devletin konsantrasyonunu ve üzerlerindeki baskıyı başka  alanlara taşıma gayretindeler"

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde artan terör  saldırılarının amacının dikkatleri Suriye'den ülkenin içine çekmek olduğu  bildirildi.

Terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki   Avaşin, Hakurk, Lolan ve  Zap kamplarından yüksek rakımlı dağlar ve sarp kayalıkların bulunduğu Irak ve  İran sınırındaki Şemdinli'nin kırsal kesimine sızarak saldırı düzenleyen  teröristlerin geçişlerinin önlenmesi amacıyla bir süredir yürütülen hava destekli  operasyonlar devam ediyor.

Hem Irak hem de İran'a sınırı bulunan ve terör örgütü PKK'nın  Avaşin/Basyan, Hakurk, Lolan ve Zap kamplarının yakınında yer alan Şemdinli,  arazi şartları ve iklim yapısı nedeniyle teröristlerin kış üslenmesi için tercih  ettiği bölgelerden biri.

PKK'nın 15 Ağustos 1984'te ilk silahlı saldırısını Siirt'in Eruh  ilçesiyle eş zamanlı gerçekleştirdiği Şemdinli, İran ve Irak üzerinden yapılan  kaçakçılıkta da terör örgütünün en önemli finans kaynağını oluşturuyor.

 Askeri üs bölgeleri etkili oldu

Bölgenin hakim noktalarında oluşturulan askeri üs bölgelerinde  teröristlerin ülkeye sızmasını engellemenin yanı sıra kaçakçılık faaliyetleriyle  de etkili mücadele edilirken, söz konusu çaba askeri üs bölgelerinin örgüt  mensuplarının hedefi haline gelmesine de yol açtı.

Bir ayda 35 terör saldırısı

Şemdinli'de son bir ayda jandarma sorumluluk alanında teröristlerce 35  saldırı gerçekleştirildi. Saldırılarda, 7 güvenlik görevlisi şehit oldu, bir  vatandaş hayatını kaybetti, 17 güvenlik görevlisi ile biri çocuk 2 kişi  yaralandı.

Terör saldırıların bir kısmı askeri üs bölgesi, bir kısmı da yollara  el yapımı patlayıcı tuzaklanmasıyla gerçekleştirildi.

30 terörist etkisiz hale getirildi

İlçe genelinde güvenlik güçlerince yürütülen operasyonlarda 30  terörist etkisiz hale getirildi, 2'si yaralı, biri sağ 3 terörist yakalandı.

Operasyonlarda, ayrıca doçka ağır makineli silah,  3 biksi makineli  tüfek, 6 kalaşnikof marka uzun namlulu silah, 4 RPG-7 roketatar, 3 kanas keskin  nişancı tüfeği, 6 el bombası, 14 anti personel mayını, 6 el yapımı patlayıcı ile  silahlara ait mühimmat ve patlayıcı malzemeleri ele geçirildi.

Uzmanlar, saldırıları değerlendirdi

Güvenlik uzmanları, teröristlerin son günlerde Şemdinli'de artan sızma  girişimleri ve saldırılarını AA muhabirine değerlendirdi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırma Vakfı (SETA) Güvenlik  Araştırmalar Direktörü Murat Yeşiltaş, son zamanlarda PKK'ya yönelik artan  tepkiler nedeniyle örgütün bölge halkını caydırma amaçlı baskı uyguladığını  söyledi.

"PKK'nın 'şehir savaşı' stratejisi tutmadı"

Terör örgütü PKK'nın bunu kendisine strateji olarak belirlediğinin  görüldüğünü belirten Yeşiltaş, "PKK'nın 'şehir savaşı' stratejisi tutmadı, tüm  mevzilerini kaybetti, dağlık alana çekildi." dedi.

Örgütün özellikle el yapımı patlayıcı kullanarak saldırılar  düzenlediğini vurgulayan Yeşiltaş, şöyle konuştu:

"Kentlerde de bombalı araçlarla eylem gerçekleştiriyor. Buradaki asıl  amaç, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik harekatında dikkatleri içeriye yöneltmektir.  İçeride oyalama taktiğiyle Suriye'nin Türkiye için ikinci planda kalması  amaçlanıyor. İran ve Irak'a sınırı bulunan Hakkari ve Şemdinli bölgesi,  teröristlerin sızma harekatının yoğun olduğu bir alan. Örgüt buralarda özellikle  sansasyonel bir eylem gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Dikkatleri bombalı araçlarla  yapılan eylemlere çekmeye çalışıyorlar. PKK'nın şu anda yaptığı tek şey,  Türkiye'yi Suriye'den caydırmak."

"Zap ve Hakurk'tan sızıp eylem yapmaya çalışıyorlar"

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar da Şemdinli, Çukurca ve Dağlıca  bölgesinin, arazi şartları nedeniyle teröristlerce sızmanın kolay olduğu yerler  arasında bulunduğunu dile getirdi.

Söz konusu coğrafi yapının hem örtü hem de gizleme sağladığına dikkati  çeken Ağar, terör örgütü PKK'nın son zamanlardaki eylemlerinde daha çok taciz,  sızma ve baskın girişimlerinde bulunduğunu kaydetti.

"Bölgenin karşı tarafındaki Zap ve Hakurk kamplarından sızıp oralarda  eylem yapmaya çalışıyorlar." diyen Ağar, şöyle devam etti:

"Ayrıca 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasında birliklerde ortaya  çıkan hassasiyetle, PKK ağır silah, patlayıcı ve terörist anlamında o bölgelerden  sızmaya çalıştı. Özellikle FETÖ'nün darbe girişimi sonrasındaki süreçte bir  hassasiyet oluşmuş durumda. Bu hassasiyeti derinleştirmek istiyorlar. Bu anlamda  PKK, geçmişte zamana yaydığı eylem ağırlığını bu kez topluca göstermeye  çalışıyor. Yoğun saldırılarla bir tarafta oluşan hassasiyeti derinleştirmeye  çalışırken diğer tarafta da ilgi ve odağı başka noktalara kaydırmaya  çalışıyorlar."

Terör örgütü PKK'nın sol örgütlerle ittifak açıklamasının ardından  yoğunlaşmayı başka alanlara taşıma gayreti içerisinde olduğunu ifade eden Ağar,  "Devletin konsantrasyonunu ve üzerlerindeki baskıyı başka alanlara taşıma  gayretindeler." değerlendirmesinde bulundu.
 
Seçimden önce bir ton patlayıcıyla saldırdılar

Terör örgütü PKK, beklediği desteği göremediği Şemdinli'de 1 Kasım  Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde içerisine yaklaşık bir ton patlayıcı  yerleştirilen araçla saldırmıştı.

Teröristlerin bombalı araçla 21 Eylül 2015'te ilçe merkezindeki  Serment Caddesi'nde gerçekleştirdiği saldırıda Kaymakamlık, Emniyet Müdürlüğü,  İlçe Devlet Hastanesi ve çok sayıda iş yeriyle evde hasar oluşmuş, sağlık  hizmetleri bir süre aksamıştı. Terör örgütünün bu saldırısı ilçede tepkilere yol  açmıştı.

Halktan PKK'ya tepki

İlçenin Derecik beldesinde bir araya gelen kanaat önderleri, terör  örgütü PKK'ya saldırılarını durdurması yönünde çağrıda bulunmuştu.

Terör örgütünün saldırılarla bölge halkına zarar verdiğini dile  getiren ilçenin ileri gelenleri, "Beldemizde PKK'yı istemiyoruz. Biz Derecik  halkı olarak devletimizin yanındayız." ifadelerini kullanmıştı.

Konur Vadisi'nde 5 yerleşim yerine ulaşımı sağlayan köprünün  teröristlerce patlayıcı yerleştirilerek kullanılmaz hale getirilmesine tepki  gösteren vatandaşlar yürüyüş düzenlemişti.

Konur ve Uğuraçan köyleriyle buralara bağlı Aktütün, Yeşilbayır ve  Dereyan mezralarının sakinleri, dereye ağaçtan köprü hazırlayarak, ilçeden  ihtiyaçlarını karşılamıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal