PKK'nın En Önemli Gelir Kalemi 'Ucuz Olsun' Zihniyeti

Kaçak sigara oranı, kararlı mücadeleyle gerileyerek yüzde 13’e indi. Son KOM raporu kaçakçılıkla teröre desteği tescilledi.

19.06.2016-11:41 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) PKK'nın En Önemli Gelir Kalemi 'Ucuz Olsun' Zihniyeti
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın (KOM) raporlarında yer alan “Sigara kaçakçılığı teröre destek oluyor” tespiti, geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet tarihinin en büyük kaçakçılık operasyonunda bir kez daha ispat edildi.

Askerler tarafından Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda 5 milyon paket kaçak sigara ele geçirilirken, bir terör örgütü üyesi de etkisiz hale getirildi. Böylece, bu zamana kadar KOM’un raporlarında yer alan organik bağ, bir kez daha ortaya çıkarıldı.

AB ülkelerinde de benzeri yapılan araştırmaya göre, 2009 sonunda yüzde 5’ler civarında olan kaçak sigara oranı 2010’da yaklaşık 4 kat artarak, yüzde 20’lere tırmandı. 2015 yılında tüm verilen mücadelelerle azalma eğilimi gösteren kaçak sigara oranı, son bir yıldır yüzde 13’lük seviyesinde kemikleşti.

Geçen sene devletin kasasına fazladan 2 milyar lira vergi girmesi sağlansa da, halen kaçak sigara nedeniyle 5 milyarlık yıllık vergi kaybı olduğu hesaplanıyor.

BAZEN TABUTTA BAZEN KASALARDA

Türkiye’yi milyarlarca dolar vergi gelirinden yoksun bırakan ve aynı zamanda terörün finansmanına destek olan sigara kaçakçıları akıl almaz yöntemler kullanıyor. Sigara kaçakçılarının ilginç yöntemlerinden birkaçı şöyle:

-Kokmuş balıkların arasına sigara saklamak da bunlardan birisi. Son olarakAlanya’da polisin balık yüklü kamyonette yaptığı aramada balık kasaları arasına gizlenmiş 60 bin paket kaçak sigara ele geçirildi. Kaçak sigaralara el konulurken, onları saklamak için kullanılan bozulup kokmuş balıklar ise zabıta tarafından imha edildi.

-Iğdır’ın Tuzluca ilçesi girişinde yol kontrolü yapan ekipler, tabutların olduğu bir kamyoneti çevirdi. Tabutlar açıldığında 21 bin 800 paket kaçak sigara karşılaşan polis sürücüyü gözaltına alırken, soruşturma derinleştirildi.

800 MİLYON

Ülkemizde yılda yaklaşık 800 milyon paket kaçak sigara satıldığı tahmin edilmekte. Kaçak sigaralar, ülkenin vergi gelirine de önemli bir darbe vuruyor.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal