'Otobüs Yangınlarında Ana Sebep; Elektrik Aksamı ve Kablo Hatası'

Son günlerde artan otobüs yangınları birçok kişinin yaralanması ve ölmesine neden oldu.

19.09.2019-10:32 - (Son Güncelleme: 19.09.2019-10:26)

2 Ağustos’ta Balıkesir’de meydana gelen ve 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan otobüs yangınının ardından, İstanbul, İzmir, Manisa, Aksaray, Sivas, Düzce, Erzincan ve Edirne'de otobüs yangını meydana geldi. Son günlerde artan otobüs yangınları üzerine araştırmalar yapan uzmanlar, yangınların sıklıkla otobüslerdeki elektik aksamdan meydana geldiğini söyledi. Otobüslere sonradan takılan televizyon ve koltukların yanlarında bulunan prizlerin fazla ısınmasından dolayı, sigortaların gereğinden yüksek amperli sigortalarla değiştirilmesi, su ısıtıcısının açık unutularak rezistansların ısınmasından dolayı plastiğin erimesi, motor ve balataların gereğinden fazla ısınması, otobüslerde çıkan yangınların başlıca sebepleri arasında gösteriliyor.

''BU DURUMLARA ÖNEM GÖSTERİLMESİ GEREKİYOR''

Otobüs yangınlarının nedenleri hakkında konuşan Bursa Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Burak Özgen, “Son yıllarda otobüslerdeki konforun artması sebebiyle elektrikli su ısıtıcılar, televizyonlar ve telefonları şarj edebilmemiz için 220 wolt prizler takılmaya başlandı. Bu elektriksel akım çeken ekipmanların tesisatlarının standart yönetmeliklere uygun olarak yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi en önemli konulardan biridir. Balıkesir’deki otobüste çıkan yangın su ısıtıcısından meydana geldi. Maalesef ki bu olayda vatandaşlarımız hayatını kaybetti. Bu otobüste kullanılan elektrik tesisatının, kabloların ve sigortaların standart yönetmeliklere uygun olarak seçilmesi gerekiyor. Otobüslerde akım taşıma kapasitesinin üzerinde elektrik yükü çeken cihazlar için sigorta düzenleri vardır. Herhangi bir olumsuzlukta sigorta atar ve elektrik akımını keser. Sigortanın atmaması için yüksek amperli sigortalar kullanıldığında da kablolar aşırı ısınarak yangınlara sebebiyet veriyor. Bu durumlara önem gösterilmesi gerekiyor” dedi.

''SERTİFİKALI ÜRÜNLERİN KULLANILMASI GEREKİYOR''

Otobüslerdeki yangın algılama sistemlerinin bir çoğunun çalışmadığını belirten Özgen, şunları kaydetti: “Ayrıca yangınların erken fark edilmesi için otobüslerde yangın algılama sistemlerinin tahsis edilmesi gerekiyor. 2012 yılından sonra yangın algılama sistemlerinin çalışır vaziyette tutulması zorunlu kılındı ancak takıldıktan sonra bu sistemlerin çalışıp çalışmadığı kontrol edilmiyor. Otobüs yangınlarının baş sebebi, standart yönetmeliklere uygun olarak kullanılmayan elektrik ekipmanları, aracın modifiye edilerek eklenilen televizyon, priz ve su ısıtıcısı gibi cihazların kablo hatlarının doğru yapılmaması elektriksel olarak yangınların ana sebepleri olduğunu söyleyebilirim. Modifiyede yönetmeliklere uygun olan cihazların kullanılması önemli. Merdiven altı olarak tabir ettiğimiz kablo üreticilerinden alınan kabloların yerine belgeli, sertifikalı ürünlerin kullanılması gerekiyor.”

En Son Gündem Haberleri için aşağı kaydırın

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal