Orhan Pamuk'un Ayasofya Camii'ne Yönelik Açıklamaları Tepki Çekti

Ayasofya'nın Camii olmasına karşı ifadeleriyle tepki çeken Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk, tarihi caminin açılışına yönelik 'Kemal Atatürk'ün laikliğine artık saygı duymuyoruz.' dedi.

24.07.2020-13:00 - (Son Güncelleme: 24.07.2020-13:44) Orhan Pamuk'un Ayasofya Camii'ne Yönelik Açıklamaları Tepki Çekti

Orhan Pamuk, Ayasofya’nın Cumhuriyet’in ilk yıllarında müzeye dönüştürülmesinin bir ‘laiklik mesajı’ olduğunu kaydetti. Geçmişte eleştirel yaklaştığı Atatürk’ten ''Büyük Atatürk'' olarak bahseden Pamuk, şöyle konuştu:

''BİZ TÜRKLER LAİKİZ'' DEDİ
''Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük Atatürk Ayasofya'yı müzeye dönüştürmüştü. Bunu niye yaptı? Modern dünyaya, özellikle de Batı dünyasına Rum Ortodoks mimarisinin bu başyapıtını müzeye çevirerek ‘Biz Türkler laikiz. Fransız laiklik anlayışını benimseyerek büyük Avrupa kültür ve medeniyetinin bir parçası olmak istiyoruz demek’ istedi. Aldığı karar buydu. Şimdi bunu geriye çeviriyorlar.''

''Bu, basitçe, ‘Kemal Atatürk'ün laikliğine artık saygı duymuyoruz’ demek anlamına geliyor''  diye konuşan Pamuk, bu karar karşı çıktığını şu sözlerle dile getirdi:

''TÜRK HALKININ BENİMSEDİĞİ POPÜLER BİR KARAR''
''Muhalefetin de buna karşı çıkmaması beni şaşırtıyor. Niye karşı çıkmıyorlar? Çünkü bunun çok popüler bir karar olduğunu düşünüyorlar. Maalesef bu, Türk halkının benimsediği popüler bir karar. Ayasofya'nın kaderini Türk halkının belirlemesi gerek. Ama ben de bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım ve milyonlarca laik vatandaş gibi ben de buna karşıyım. Ama maalesef sesimiz duyulmuyor.''

Pamuk, ayrıca muhalefet için, ''Bu, Kemal Atatürk'ün laiklik geleneğidir. Lütfen bunu değiştirmeyelim demeye maalesef korkuyorlar'' ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal