Ordu'da Meydana Gelen Selde Korkunç Detay!

Ordu'da Ağustos ayında meydana gelen sel felaketinin ardından korkunç bir gerçek ortaya çıktı. Yapılan incelemede dere yatağının eskiden daha geniş olduğu insanların bina yapmak için bunu daralttığı ortaya çıktı.

08.10.2018-17:56 - (Son Güncelleme: 08.10.2018-17:49) Ordu'da Meydana Gelen Selde Korkunç Detay!

Ordu'nun Ünye ilçesinde 8-9-10 Ağustos 2018 tarihlerinde olan aşırı yağışlarda Karadeniz Sahil Yolu üstünde yer alan bir köprünün yıkıldığı Cevizdere Irmağı'nın etkili olduğu alanın röntgeni çekildi.

1 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Ordu'da 8-9 ve 10 Ağustos tarihlerinde cereyan eden aşırı yağışlar neticesinde Ünye, İkizce, Çaybaşı, Fatsa ve Perşembe ilçelerinde büyük hasarlar meydana çıktı. 1 kişinin yaşamını yitirdiği, 9 kişinin yaralandığı, 356 iş yeri ve 99 konutu su bastığı, 123 elektrik trafosu ve 60 otomobilin hasar gördüğü, 161 mahalle grup yolunun ulaşıma kapandığı sel ve su taşkınlarında 9 köprü bütünüyle yıkıldı. Özellikle birçok fabrikayı sular bastığı yağışlarda bini geçen insan oldukları yerden tahliye edildi.

IRMAK YATAĞI DAHA GENİŞ ÇIKTI

Sel felaketinde en çok gündeme düşen yer ise Cevizdere Irmağı'nın Karadeniz ile birleştiği yer oldu. Irmak üstünde bir köprünün yıkıldığı felaketin sonrasında Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü bir çalışma başlattı. İlk olarak Cevizdere Irmağı'nın denizle birleştiği yerin röntgeni çıkarıldı. Çekilen röntgende ırmak yatağının geçmiş senelerde daha geniş olduğu, fakat zaman içinde daraltılarak yapılaşmaya meydan verildiği gün yüzüne çıktı.

Röntgen haritasına göre, kırmızı çizgiler bugünkü mevcut ırmak yatağını ifade ederken etrafa dağılan ve özellikle mavi renkli yüzyıllar öncesine giden gerçek ırmak yatağı olduğu ifade ediliyor.

"DOĞA VERDİĞİNİ BİR GÜN MUTLAKA ALIR"

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Aşkın, bu tabloda şaşıracak bir vaziyet olmadığını söyleyerek, "Doğa verdiğini bir gün kesinlikle tekrar alır" dedi.

İnsanoğlunun 'nasıl olsa toprak oluşmuş' diye eski kurumuş dere ve ırmak yataklarını değiştirdiğini hatta yapılaşmaya açtığını söyleyen Prof. Dr. Aşkın, "Biz doğa bilimcilerin her daim söylediği bir söz vardır. Doğa bir gün gelir kendi dengesini kurar. Karadeniz insanı geçen nesiller boyunca dere ve ırmak yataklarında yapılaşmaya gidiyor fakat doğa zaman içinde 100-200 sene önceki dengesini mutlaka tekrar alır" dedi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal