İnsan Öldükten Sonra Ne Olur?

Yapılan araştırmalar sonucu ölüm sonrası yaşananlar, bundan 50 yıl önce sandığımızdan çok daha farklı. Peki, vücut neden şişer? Öldükten sonra beyin ne kadar yaşar?

22.01.2020-12:51 - (Son Güncelleme: 22.01.2022-17:29)

Ölüm, insan yaşamının kaçınılmaz bir gerçeği. İnsanların çoğu ölümün nasıl bir şey olduğunu merak ediyor. Dini açıklamalar bir yana, ölüm sonrası yaşananlar hakkında birçok sır ve boşluk bulunmaktadır. Bilim insanları da bu konuya açıklık vermeye çalışıyor.

İNSAN ÖLDÜKTEN SONRA BEYİN NE KADAR YAŞAR?

Gerçekleştirilen önceki araştırmalarda beynin, kalbin durmasından 30 saniye sonra tüm fonksiyonlarını kapattığını ve çalışamaz hale geldiğini gösteriyordu.

İngiliz bilim insanları, bu sürenin 30 saniye değil, 3 dakika olduğunu tespit ederek, “Kalp kan pompalamayı kestiğinde kişi ölmüş sayılıyor. Ancak bu sırada beyin içerisinde gerçekleştirilen aktiviteler sona ermiyor. 3 dakika boyunca devam ediyor ve bu süreçten sonra kişinin bilinci tamamen kapanıyor” bilgisini paylaştı.

2 BİNDEN FAZLA KİŞİYE TEST UYGULANDI 

Araştırmayı yürüten doktor Sam Parnia, çeşitli rahatsızlıklarla kalbi durmuş olmasına karşın hayata tutunmayı başarmış 2 bin kişi üzerinde çeşitli testler gerçekleştirdiklerini SÖYLEDİ.

Doktor Parnia, “Bu kişilerin yüzde 40’ı, kalbi durduktan sonra farkındalıklarını yitirmediklerini söyledi. Bilinçleri kısmen açıktı. Buna karşın iyileşme sürecinde hafızalarını kaybediyor ve hatırladıkları şeyleri unutuyorlar. Bu kişilerin yarısı ise ölüm anında en çok ‘korku’ duygusunu hissettiklerini söylüyor”  değerlendirmesinde bulundu.


İNSAN ÖLDÜKTEN SONRA NE OLUR?

Ölümden itibaren 10 saat içerisinde vücut kaskatı olmaktadır. Ölüm anı sonrası ceset, her saat başı 1 dereceye yakın soğumaktadır. Çürüme, 24 saat içerisinde gerçekleşmektedir. ilk çürüyen organlar göz, beyin, mide ve bağırsaklardır. 

Bazı araştırmalarsa, cesedin öldükten sonra en az bir yıl daha hareket ettiğini gösteriyor. 17 ay boyunca kadavraları inceleyen ve fotoğraflayan Alyson Wilson, insan bedeninin ölümden sonra bir yıl boyunca hareketsiz kalmadığını fark etti. 

Çürüyen organizmaların fosilleşme süreçleri üzerine araştırma yürüten Avustralya Deneysel Taponomik Araştırmalar Merkezi araştırmayı yürüttü. Bu araştırma, polisin cinayet vakalarında ölüm zamanını daha doğru tahmin etmesine yardım edebilir.

VÜCUT NEDEN ŞİŞER?

İlk çürüyen mide ve bağırsaklarda bakteriler yoğun çalışmalarından ötürü hızla gaz ortaya çıkmaktadır. Bu gaz, karın bölgesinin şişmesine sebep vermektedir. Bu gaz sonucunda vücudun karın bölgesinde şişme oluşmaktadır. Derinin üstü su toplar. Vücudun öldükten sonra siyaha dönmesinin sebebi, vücutta biriken sülfürdür. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal