Nesli Tükenmekte Olan Yılanı Sopa İle Öldürdü

Trabzon'da bir adam koyunlarını otlatmaya çıkardığı sırada bahçesinde 2 metrelik bir yılan gördü. Sopa ile öldürülen yılanın nesli tükenmekte olan Hopa Engereği olduğu tespit edildi.

27.06.2018-14:46 - (Son Güncelleme: 27.06.2018-14:39) Nesli Tükenmekte Olan Yılanı Sopa İle Öldürdü

Trabzon'un Köprübaşı ilçesinde bir evin bahçesinde fark edilen 2 metre uzunluğundaki yılan, evin sahibi tarafından öldürüldü. Öldürülen yılanın, dünyanın en zehirli yılanlarından olan engerek türünün, Doğu Karadeniz'deki tek endemik türü 'Hopa engereği' (Vipera kaznakovi) olduğu tespit edildi. Nesli tükenmekte olan 'Hopa engereği'nin hayat alanlarının korunması için geniş çaplı eylem planı devam ettiriliyor.

Köprübaşı ilçesi Gündoğdu Mahallesi'nde, Ramazan Sancak koyunlarını otlatmaya çıkardığı esnada evinin bahçesinde yaklaşık 2 metre uzunluğunda bir yılan gördü. Sancak, sopa ile vurarak yılanı öldürdü. Yılanı fark edince korktuğunu söyleyen Ramazan Sancak, "Koyunlarımı otlatmaya çıkarıyordum. İlk defa böyle büyük bir yılan gördüm. Onu sopayla öldürdüm. Çevrede yılan yumurtaları vardı. Bu sebeple çevrede yılanlar olmasından korkuyoruz" dedi.

Civarda yaklaşık 40 yılan yumurtası fark eden mahalle sakinleri de büyük korku yaşadıklarını açıkladı.

ENDEMİK TÜRÜN KORUNMASI İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Köprübaşı ilçesinde öldürülen yılanın, dünyanın en zehirli yılanlarından olan engerek türünün Doğu Karadeniz'deki tek endemik türü 'Hopa engereği' (Vipera kaznakovi) olduğu tespit edildi. Türkiye'de, Karadeniz Bölgesi'nde olan ve 'Kafkas engereği' adı ile de tanınan Hopa engereğinin nesli, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12'nci Bölge Müdürlüğü, 2 sene önce başlattığı çalışma ile bölgedeki yayılmayı, yayıldığı alanlardaki popülasyonu, türe dönük mevcut tehditlerin belirlenmesi ve tehdit altında olduğu hayat alanlarının korunması önlemleri uyguladığı Hopa engereği için olduğu bölgedeki habitatın korunmasına karar verdi. Müdürlük, 'Hopa engereği' için korunaklı yeni yaşam alanları yapılmasını, tarımsal ilaç ve gübre kullanımının kontrol altına alınması, insanlarla teması olan yerlerde öldürülmesinin engellenmesine dair raporlar düzenledi.

Bölgede Hopa engereği yılanı ısırması sebebiyle bugüne dek bir olay olmadığı bildirildi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal