Neler Oluyor! Üç Dev Kurum Daha Fon'a Devredildi

Bakanlar Kurulu Tarafından dün Varlık Fonu'na Devredilen Ziraat Bankası, PTT, Çaykur gibi devasa kurumların ardından bugün THY, Türk Telekom ve Halkbank da Fon'a devredildi.

06.02.2017-09:35 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Neler Oluyor! Üç Dev Kurum Daha Fon'a Devredildi

TÜRKSAT, BOTAŞ, Ziraat Bankası, Türk Telekom gibi devasa şirketlerin Varlık Fonu'na aktarılmasının ardından bugün de yeni devirler gerçekleşti. THY'nin yüzde 49.12'si ile Halkbank'ın yüzde 51.11'i Varlık Fonu'na devredildi.

Dün de Bakanlar Kurulunca, bazı şirket hisseleri Türkiye Varlık Fonuna aktarılmıştı.

Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri AO (TPAO), Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ (PTT), Borsa İstanbul AŞ, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ'nin (TÜRKSAT) sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ'nin yüzde 6,68 oranındaki Hazineye ait hissesi ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (Çaykur) Türkiye Varlık Fonuna aktarılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

VARLIK FONU NEDİR?

Ulusal Varlık Fonları, çeşitli finansal varlıklara yatırım gerçekleştirerek gelirini artırmayı planlayan, devletin sahipliği ve yönetimi altında çalışan fonlardır.

Bu fonun geliri genellikle bütçe fazlalarından meydana gelir. Bir ülke eğer bütçe fazlası veriyorsa bu fazlayı 4 şekilde kullanır: (1) Harcamalarını artırır. (2) Mevcut vergi yükünü düşürür. (3) Borçlarını erken ödemeye tabi tutabilir. (4) Bir varlık fonu kurarak bütçe fazlalarını buraya aktarım yapar veya bu fonla ulusal ya da yabancı bazı finansal varlıkları satın alıp gelirlerini artırmaya çalışarak gelecek kuşaklara refahı aktarma yoluna gider.

Bu tür fon yönetimlerinde esas hareket noktası varlıkları risk ve getiri dengesini gözeterek kazanç amaçlı kullanabilmektir. Bu işlemleri, bütçe kısıtlamaları ve parlamentonun sıkı denetimi altında yürütmek kolay değildir. Varlık fonu kuruluşunun bir nedeni de bu kısıtlamalardan kurtulmaktır.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal